2018. március 18. vasárnap
Boldog névnapot Sándor, Ede!

Magyar Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Egyesület
6722. Szeged, Párizsi krt. 8-12.
Telefon: 70/45-222-33
e-mail: info@mszkik.hu
 

MKIK Brüsszeli EU Képviseletének elektronikus hírlevele (2017/16)

HÍREK

Három magyar cég van a KKV-eszköz legutóbbi kezdeményezettjei között
A „Horizont 2020” keretprogram kkv-támogató eszközének forrásaira kiírt pályázat legutóbbi fordulójában 24 ország 119 kis- és középvállalkozása indult sikeresen. A kkv-támogató eszköz szakaszos támogatást nyújt, a három szakasz az innovációs ciklus egészét lefedi. A most odaítélt támogatás az első szakaszban hivatott anyagi segítséget nyújtani a cégeknek ahhoz, hogy innovatív, piaci áttörést hozó termékhez, szolgáltatáshoz vagy eljáráshoz megvalósíthatósági tanulmányt készítsenek. A projektenként odaítélt 50 000 euró összegű támogatáson felül a cégek vállalkozástámogatási szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, és háromnapos ingyenes üzleti tanácsadásban részesülhetnek.

Eurochambres Gazdasági Felmérés 2018
Az Eurochambres 25. alkalommal tette közzé gazdasági felmérésének eredményeit, amely minden évben részletesen elemzi az Európai Unió tagállamainak gazdasági helyzetét, üzleti környezetét és kilátásait. A dokumentum 23 tagállam 50.000 vállalkozásának véleményét összegzi. A felmérés szerint a vállalkozások kimondottan pozitív várakozásokkal állnak a 2018-as év elé. A jövő év legnagyobb kihívásaként a hazai kereslet élénkítését, a szakképzett munkaerő hiányát és a munkaerő költségének emelkedésér jelölték meg a válaszadók. Máltát és Írországot leszámítva a cégek nem aggódnak a BREXIT gazdasági következményei miatt.

A Horizont 2020 program 2018–2020. közötti prioritásaik
Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta, hogy a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogramból rendelkezésre álló 30 milliárd eurót mire fordítják a 2018–2020-as időszakban. A keretprogram az európai tudományos kiválóságot hivatott elősegíteni, és finanszírozási forrásaival már több nagyszabású tudományos áttöréshez járult hozzá. A következő három évben a Bizottság arra törekszik, hogy kutatási célú forrásai erőteljesebb hatást fejtsenek ki. Új megközelítést alkalmazva a Horizont 2020 az áttörést jelentő piacteremtő innovációk előmozdítását fogja előtérbe helyezni. Fennállása óta 2017. októberig a program mintegy 26,65 milliárd eurót mozgósítva több mint 15 000 kedvezményezettnek nyújtott támogatást, ebből közel 3,79 milliárd euró került kis- és középvállalkozásokhoz.

Díjmentes online EU tanfolyam az uniós források felhasználásáról
2018. január 15-től díjmentes online tanfolyam indul a Régiók Bizottsága (Committee of Regions/CoR) támogatásával az EU-s támogatások sikeres felhasználásának témájában. A kurzus során a résztvevők részletes betekintést kapnak a létező uniós programokról és elérhető forrásokról, valamint azok regionális és területi szintű kiaknázásáról. Az online kurzus az Iversity honlapról lesz követhető, ahol majd online élő vitabeszélgetésre is lesz lehetőség. Ez a harmadik alkalom, hogy a Régiók Bizottsága online tanfolyamot indít, a korábbi évek kurzusaihoz több mint 15.000 résztvevő csatlakozott világszerte. Amennyiben a kamarai munkatársak hasznosnak ítélik ezt az újszerű képzési módszert, akkor a jövőben az Eurochambres is készíteni fog hasonló jellegű kurzusokat.

Schengen: modern határregisztrációs rendszert vezetne be az EU
Az Európai Unió külső határain megnövekedett utasforgalom az utóbbi években nagy kihívás elé állította a határellenőrzési rendszereket, amelyek már nem tudják garantálni a biztonságos beléptetést a schengeni térségbe. Az EU új ki- és beléptetési rendszert vezetne be a schengeni térség külső határain a biztonság növelése és a bűncselekmények, csalások megelőzése érdekében. Az új szabályozás szerint többé nem pecsételnének az útlevelekbe, mivel egy elektronikus rendszer veszi át a hagyományos ellenőrzés helyét, amely elsősorban arcfelismerő rendszerrel és négy ujjlenyomattal, valamint alfanumerikus adatokkal dolgozik.

Tiszta üzemű gépjárművek: új célértékekre tett javaslatot az Európai Bizottság
Az alacsony kibocsátású és kibocsátásmentes járművek használatára való átállás felgyorsításának elősegítése érdekében az Európai Bizottság új uniós szintű célértékekre tett javaslatot az új személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátására vonatkozóan. Az új célértékeket 2025-től, illetve 2030-tól kell majd alkalmazni: 2030-tól az új személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek átlagos szén-dioxidkibocsátásának is 30 százalékkal kell alacsonyabbnak lennie a 2021-es szinthez képest. Ez határozott lépést jelent a Párizsi Megállapodás keretében 2030-ig megvalósítandó uniós kötelezettségvállalás teljesítése, azaz az uniós széndioxid-kibocsátás 40 százalékkal való csökkentése felé.

Felmérés: az Egyesült Királyság kilépésének hatása az EU27 régióira és városaira
Az Eurochambres és a Régiók Bizottsága közös felmérést készít a kereskedelmi kamarák, a helyi és regionális önkormányzatok képviselőinek körében arról, hogy milyen hatást gyakorol az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése az EU27 régióira és városaira. A felmérés eredményeit várhatóan 2018. január-február folyamán teszik közzé a Régiók Bizottsága és az Eurochambres közös jelentésében. A felmérés 2017. december 15-ig tölthető ki (magyar nyelven is elérhető). A kitöltés körülbelül 5 percet vesz igénybe.

Az EU és Kuba: 2017. november 1-jén új, történelmi jelentőségű megállapodás lép hatályba
2017. november 1-jén megkezdődött az Európai Unió és Kuba között valaha létrejött első megállapodás ideiglenes alkalmazása. A megállapodás három fő fejezete a politikai párbeszédről, az együttműködésről és az ágazati szakpolitikai párbeszédről, valamint a kereskedelmi együttműködésről szól. Latin-Amerikában egyedül Kubának nem volt együttműködési megállapodása az Európai Unióval. Az EU Kuba második legnagyobb kereskedelmi partnere, a legnagyobb külföldi befektető és a harmadik a szigetre utazó turisták száma tekintetében.

ESEMÉNYEK

2017. november 20-24., Brüsszel
Szakképzés Európai Hete
Szervező: Európai Bizottság
Helyszín: számos brüsszeli és európai helyszín

2017. november 21., Brüsszel
Szektorszeminárium: „Fenntartható energia az EU külkapcsolati eszközeiben”
Szervezők: MKIK, Magyarország Brüsszeli Nagykövetsége, Magyarország EU melletti Állandó Képviselete, Európai Unió tagállamainak Állandó Képviseletei
Helyszín: Thon Hotel, 75 Rue de la Loi
Részvételi díj: 175 euró

2017. november 22., Brüsszel
Magas szintű konferencia: A szakképzés és az üzleti szféra kapcsolata
Szervező: Európai Bizottság
Helyszín: további információk hamarosan

2017. november 24., Brüsszel
5. Keleti partnerségi csúcstalálkozó
Szervező: Európai Tanács
Helyszín: Europa Building

2017. november 28., 8:00-9:30, Brüsszel
A gyógyszeripari KKV-k Európában
Szervezők: SME Europe, EUCOPE
Helyszín: Európai Parlament, rue Wiertz 60

2017. november 29., Brüsszel
InvestHorizon Záró konferencia:
Szervező: InvestHorizon

2017. december 7., 9:00-16:15, Brüsszel
A hatékonyabb közbeszerzési eljárásokért
Szervezők: Európai Bizottság
Helyszín: Hotel Steigenberger, Avenue Louise 71

2017. december 19., 9:30-17:45, Brüsszel
Export Fórum 2017
Szervezők: Európai Bizottság
Helyszín: Albert Borschette Conference Centre, rue Froissart 36

2017. december 7., Brüsszel
Korrupció az üzlet világában – A KKV-k védelme
Szervező: Eurochambres, Unioncamere
Helyszín: Belga Gazdasági Minisztérium

2017. december 7., Brüsszel
Civil társadalom díj 2017
Szervező: EGSZB
Helyszín: EGSZB, 99 rue Belliard

2017. december 14-15., Brüsszel
EuroMed Invest zárókonferencia
Szervező: Eurochambres
Helyszín: EGSZB, 99 rue Belliard

2018. február 22-23., Brüsszel
2. Európai Ipari Napok
Szervező: Európai Bizottság
Helyszín: további részletek hamarosan

PÁLYÁZAT

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS – EACEA/27/2017 az Erasmus+ program keretében
KA3 – A szakpolitikai reform támogatása

A felhívás általános célkitűzése egyrészt a fiatalok foglalkoztathatóságának növelése és a vállalkozások számára is előnyös, magasan képzett és mobilis munkaerő létrehozása, másrészt a közös európai szakképzési képesítések támogatása. A felhívás konkrét célja a közös szakképzési képesítések előkészítésének vagy létrehozásának támogatása, illetve a meglévő képesítések fejlesztése.

Támogatható partnerségek
A partnerségnek az Erasmus+ legalább két különböző programországából származó partnerekből kell állnia (amelyek közül legalább az egyiknek európai uniós tagállamnak kell lennie).

A partnerségben továbbá legalább három partnernek kell részt vennie, köztük a következő két szervezetnek (a partnerek egyike lesz a koordináló szervezet, amely a partnerszervezetek nevében pályázatot nyújt be az Erasmus + támogatásra.):

  • egy szakképzést nyújtó szervezet (felső középfokú, nem felsőfokú vagy felsőfokú posztszekunder szinten),
  • egy vállalkozás (állami vagy magán) vagy kereskedelmi, kézműves és iparkamara, vagy ágazati/szakmai szervezet

Egyéb támogatható szervezetek: releváns képesítő vagy egyenértékű hatóságok (nemzeti, regionális vagy ágazati szinten), helyi, regionális vagy nemzeti állami hatóságok, szociális partnerek (munkáltatói és munkavállalói szervezetek), kutatóintézetek, európai ernyőszervezetek, ágazati szakképzettségfejlesztési tanácsok vagy ezekkel egyenértékű szervezetek, állami foglalkoztatási szolgálatok, ifjúsági szervezetek, szülői szervezetek, más érintett szervezetek.

Tevékenységek és várt eredmények
A tevékenységeket 2018. szeptember 1. és 2018. november 1. között kell megkezdeni. A projektek időtartama 24 hónap.

  • Közös szakképzési képesítések kialakítása vagy fejlesztése a kötelező partnerekkel rendelkező országok konkrét készségigényeinek figyelembevéétele céljából, hogy ezen országok mindegyikében képesítésként ismerjék el a közös szakképzési képesítéseket.
  • Új fenntartható együttműködési struktúrák létrehozása az átláthatóság, összehasonlíthatóság, megfelelő minőségbiztosítási rendszerek és a képesítések kölcsönös elismerésének biztosítása érdekében, ugyanakkor a meglévő együttműködés rendszeresebbé és célzottabbá tétele.

Költségvetés
A projektek társfinanszírozására előirányzott teljes költségvetés becsült összege legfeljebb 6 millió EUR. A maximális uniós társfinanszírozási arány 80 % lesz. A támogatás összege minden esetben 200 000 és 500 000 EUR között lesz. Várhatóan körülbelül 20 pályázat részesül finanszírozásban.

A pályázatokat legkésőbb 2018. január 31-én déli 12:00 óráig (brüsszeli idő szerint) kell benyújtani.

További információk:
https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/ka3-joint-qualifications-in-vocational-education-and-training_en

Női Innovátorok Európai Díja 2018

Női vállalkozó? Rendelkezik kiemelkedő innovatív megoldással, megoldásokkal? Története inspirálna másokat? Az Európai Bizottság 2018-ban is megjutalmazza Európa három leginnovatívabb női vállalkozóját, illetve egy fiatal újító nőt.

Az EU ötödik alkalommal hirdette meg a Női Innovátorok Díját, mellyel a kiváló és sikeresen piacosítható innovációk megalkotóit jutalmazza az Európai Bizottság. A pályázat első helyezettje 100 ezer, a második 50 ezer, a harmadik pedig 30 ezer eurós pénzdíjban részesül, míg a Feltörekvő Innovátor kategória győztese 20 ezer euróval lesz gazdagabb.

Minden olyan nő pályázhat a díjra, aki (társ-) alapítója egy cégnek, és amely cég uniós KFI forrás kedvezményezettje volt (EU Kutatási Keretprogram, EURATOM Keretprogram, a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP), vagy az Európai Strukturális és Befektetési Alaphoz kapcsolódó innovációs vagy kutatási akció stb.)

A pályázat beadási határideje: 2015. november 15. 12:00 óra

A Női Innovátorok Díj weboldala:
https://ec.europa.eu/research/prizes/women-innovators/index.cfm?pg=home

Pályázati felület:
http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/topics/h2020-swfs-2016-2017-35.

Egymilliárd euró fenntartható közlekedés fejlesztésére

Az Európai Bizottság 2017. február 8-án új pályázati felhívást tett közzé az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) és más pénzalapok, köztük az Európai Stratégiai Beruházási Alap forrásainak igénybevételére. A pályázati kiírás célja, hogy ösztönözze a beruházások létrejöttét az innovatív és fenntartható közlekedési infrastruktúra-fejlesztések terén, egyúttal pedig támogassa az infrastruktúra kiépítéséhez szükséges munkahelyek létrejöttét. Jelentkezési határidő: 2017. november 30.

H2020 projektek konzorciumai által meghirdetett versenypályázati kiírások

A Horizont 2020 IKT projektek rendszeresen publikálnak tudásközpontok és KKV-k együttműködését, technológia transzfert, kísérleti infrastruktúrák hasznosítását, IKT technológiákra épülő ökoszisztémák fejlesztését támogató versenypályázatokat. A versenypályázatok a H2020 Participant Portálon vagy a projektkezdeményezések weboldalain kerülnek publikálásra.
Jelentkezési határidők:
2017.10.31 - 2018. február: symbIoTe
2018.01.01 - 2018.03.31: Vicinity

FÓKUSZBAN AZ UNIÓ

Az Európai Bizottság munkaprogramja a 2018-as évre

Az Európai Bizottság minden évben új munkaprogramot ad ki, amelyben meghatározza az előtte álló év stratégiai kezdeményezéseit. Célja, hogy mind az Európai Unió intézményei, mind az érdekelt felek számára elérhetővé tegye az Európai Bizottság adott évi szakpolitikai irányvonalait, jogalkotási és nem jogalkotási kezdeményezéseinek indikatív listáját.

A 2009–2014 közötti előző hivatali időszakban a Bizottság minden éves munkaprogramjában átlagosan több mint 130 új kezdeményezésre tett javaslatot. A Juncker-Bizottság ettől eltérő megközelítést alkalmaz. A 2015. és 2016. évi munkaprogramjában csupán 23 új kezdeményezést terjesztett elő, a 2017. évi munkaprogram pedig mindössze 21 kulcsfontosságú kezdeményezést tartalmazott. Idén az új kezdeményezések száma 26.
Az Európai Bizottság az összes jogalkotási javaslatot legkésőbb 2018 májusáig előterjeszti. Ez lehetővé teszi az Európai Parlament és a Tanács számára, hogy időben be tudja fejezni a vonatkozó jogalkotói munkát még a 2019. júniusi európai parlamenti választások előtt. Emellett a munkaprogram számos olyan kezdeményezést is előirányoz, amelyek egy előretekintő nézőpontot érvényesítve körvonalazzák a 27 tagú új Unió jövőjét 2025-ig (ugyanis 2019. március 30-tól az Európai Unió 27 tagállamot fog számlálni).

A munkahelyteremtés, a növekedés és a beruházások fellendítése jegyében az Európai Bizottság további erőfeszítéseket fog tenni a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési terv végrehajtása, valamint a digitális egységes piac, az energiaunió, a tőkepiaci unió, a gazdasági és monetáris unió, illetve a bankunió kiteljesítése céljából. A digitális gazdaságban megvalósuló méltányos adóztatásra irányuló kezdeményezés, a társadalmi igazságosságot célzó csomag és az uniós élelmiszer-ellátási lánc javítására vonatkozó javaslat egyaránt hozzá fog járulni a megerősített ipari bázissal rendelkező, mélyebb és méltányosabb belső piac kialakításához. Szintén új, célzott intézkedéseket fog előterjeszteni a biztonsági unió kiteljesítése és az uniós migrációs stratégia, illetve a kül- és biztonságpolitikára vonatkozó globális stratégia végrehajtása céljából, valamint megerősítik az uniós polgári védelmi mechanizmust is. A Bizottság kiegyensúlyozott és progresszív kereskedelempolitikát érvényesítve kívánja előnyünkre fordítani a globalizációt a Japánnal, a Szingapúrral és a Vietnámmal kötendő megállapodás véglegesítése révén, ezen túlmenően pedig tárgyalásokat fog folytatni Mexikóval és a Mercosurral.

Az Európai Bizottság az elkövetkező évben az uniós társasági jog felülvizsgálatára összpontosít majd, hogy egyértelmű, korszerű és hatékony szabályok biztosításával támogassa a vállalkozásokat. Folytatja erőfeszítéseit a nemzeti költségvetések káros adózási gyakorlatokkal szembeni védelme érdekében. Ezek többek között a héamérték megállapításának korszerűsített szabályaira, a tagállamok között a héa terén folytatott közigazgatási együttműködés új szabályaira, a kkv-kre vonatkozó héarendszer egyszerűsítését célzó javaslatra, valamint a multinacionális vállalatok digitális gazdaságban elért nyereségének adóztatására vonatkozó szabályokra irányulnak.

Jean-Claude Juncker elnök a következőket mondta: „Európa ereje visszatérőben van, és nekünk előnyt kell kovácsolnunk ebből az újult lendületből. A jelenlegi Bizottság hivatalba lépésekor számos javaslatot helyeztünk kilátásba – ezek 80%-át már előterjesztettük. Most azt kell elsődleges feladatunknak tekintenünk, hogy a javaslatok jogszabályokká, a jogszabályok pedig gyakorlati intézkedésekké váljanak. Minél előbb befejezi az Európai Parlament és a Tanács az erre irányuló munkát, annál hamarabb megtapasztalhatjuk majd közös erőfeszítéseink előnyeit.”

A kiszámíthatóság és az átláthatóság biztosítása érdekében a munkaprogram öt táblázatszerű mellékletben foglalja össze a 2018. évre előirányzott kezdeményezéseit:

  • Az I. melléklet azt az elkövetkező évben előterjesztendő 26 kulcsfontosságú kezdeményezést tartalmazza, amelyek a Juncker-Bizottság tíz politikai prioritásának végrehajtását szolgáló konkrét fellépésekre összpontosítanak.
  • A II. melléklet 12 olyan új REFIT-kezdeményezést tartalmaz, amelyek esetében a Bizottság részletes értékelés alapján a hatályos jogszabályok aktualizálására és javítására tesz javaslatot annak érdekében, hogy a célkitűzéseket továbbra is hatékonyan és indokolatlan terhek nélkül lehessen megvalósítani. A Bizottság három elavult jogszabályt hatályon kívül fog helyezni, mégpedig egy 2008-as halászati rendeletet, egy 1979-es tarifálisi irányelvet és egy 1998-as jogi aktust a bűncselekményekből származó jövedelmek azonosítása területén.
  • A III. mellékletben azok a függőben lévő kiemelt jogalkotási dossziék olvashatók, amelyek tekintetében a lehető leggyorsabb fellépést várják az Európai Parlamentben és Tanácsban dolgozó társjogalkotóktól. Ezen dossziék közé tartozik például a digitális szerződések, az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás megelőzésére irányuló javaslat, a munkavállalók kiküldetését érintő javaslat stb. Összesen 66 olyan, tárgyalási szakaszban lévő kiemelt javaslatot határoznak meg, amelyet az elmúlt két év során terjesztettek elő, és amelyet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak mielőbb el kell fogadnia.
  • A IV. mellékletben a visszavonásra szánt javaslatok listája szerepel. Hogyan dönti el a Bizottság, hogy mely javaslatokat vonja vissza? A Bizottság körültekintően megvizsgált valamennyi függőben lévő javaslatot annak megítélése érdekében, hogy szükséges-e azok fenntartása, módosítása vagy visszavonása. 15 olyan függőben lévő javaslat visszavonását javasolja, amelyek technikai szempontból elavultak vagy már nem szolgálják céljukat. Visszavonásra kerül például a konszolidált társaságiadó-alapra tett javaslat.
  • Az V. melléklet azoknak a jelenleg hatályos jogszabályoknak a listáját tartalmazza, amelyeket a Bizottság hatályon kívül kíván helyezni.

A 26 FŐ KEZDEMÉNYEZÉS A 10 FŐ PRIORITÁS MENTÉN 2018-BAN

Új lendület a foglalkoztatásnak, a növekedésnek és a beruházásoknak
1. Körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési terv végrehajtása
2. 2020 utáni időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret kidolgozása
3. Fenntartható Európa

Összekapcsolt digitálisegységes piac
4. Digitális Egységes Piac kiteljesítése

Ellenállóképes energiaunió és jövőbe mutató éghajlat-politika
5. Energiaunió kiteljesítése
6. Az EU energia- és klímapolitikájának jövője

Megerősített iparon alapuló, mélyebb és méltányosabb belső piac
7. Igazságos adórendszer a digitális gazdaság korában
8. Társadalmi igazságosság
9. EU élelmiszer-ellátási lánc javítása
10. Tőkepiaci unió kiteljesítése
11. Hatékonyabb belső piaci jogszabályok

Mélyebb és méltányosabb gazdasági és monetáris unió
12. Gazdasági és monetáris unió kiteljesítése
13. Bankunió kiteljesítése
14. Állandó Európai Gazdasági és Pénzügyi miniszter kinevezésének
lehetőségei

Kiegyensúlyozott és progresszív kereskedelempolitika
15. Kereskedelmi partnerekkel folytatott nyitott és tisztességes kereskedelem (Mercosurral, Mexikó, Japán, Szingapúr, Vietnám, Ausztrália és Új-Zéland).

A jogérvényesülés és az alapvető jogok kölcsönös bizalmon alapuló térsége

16. Igazságos adórendszer a digitális gazdaság korában
17. Társadalmi igazságosság
18. EU élelmiszer-ellátási lánc javítása
19. Tőkepiaci unió kiteljesítése

Elmozdulás egy új migrációs politika felé
20. Európai migrációs stratégia megvalósítása

Erőteljesebb globális szerepvállalás
21. Globális kapcsolatok megerősítése (Ázsia, Latin-Amerika, India, Irán, Irak)
22. Hiteles bővítési politika (Szerbia, Montenegró)
23. Közös külpolitika hatékony végrehajtása

A demokratikus változás Uniója
24. Hatékonyabb kommunikáció az Európai Uniót illetően
25. Jobb szabályozás: kevesebb, de hatékonyabb
26. Demokratikusabb Európa



Mellékelt állományok

Állománynév Típus Méret
mkik_eu_hirlevel_2017_16_szam_.pdf pdf 1.83 MB

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még senki sem szólt hozzá. Legyen Ön az első!

Szóljon hozzá

HTML kód használata nem engedélyezett, de a webcímek automatikusan át lesznek alakítva linkekké. Az e-mail cím soha nem lesz publikálva.. A hozzászólások moderálási jogát fenntartjuk. Az avatarok megjelenítéséhez a Gravatar szolgáltatást használjuk. Töltse föl képét itt: www.gravatar.com.

Remaining characters

security image

Minden  -al jelölt mező kitöltése kötelező!