2018. március 18. vasárnap
Boldog névnapot Sándor, Ede!

Magyar Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Egyesület
6722. Szeged, Párizsi krt. 8-12.
Telefon: 70/45-222-33
e-mail: info@mszkik.hu
 

Összefoglaló az MSZKIK 2009. december 9-i szegedi szakmai konferenciájáról

A Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara megalakulása, céljai, tevékenysége

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közvetlen szomszédos országokkal kapcsolatban kialakított külgazdasági stratégiájának egyik fő eleme az un. vegyeskamarai rendszer. E stratégia mentén kezdte meg működését az elmúlt két évben a román és a horvát vegyeskamara is, majd 2009. május 28-án Kecskeméten mintegy 35 alapító vállalkozás részvételével megalakult a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara (MSZKIK).

A Magyar-Szerb vegyeskamara létrejöttét indokolja, hogy Magyarország Szerbia fontos export- és importpartnere, és több mint 400 vegyesvállalat van jelen Szerbiában.

Az egyesületként működő, szegedi székhelyű kamara alapítói a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Budapesti, a Csongrád Megyei és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarák valamint számos gazdálkodó szervezet, amelyek közül néhányan Szerbiában is jól ismertek (MOL, CBA, Fornetti, Eximbank, TÜV Rheinland Inter Cert stb.)

A kamara megválasztott tisztségviselői:

Elnök: Szatmáry Kristóf (Budapesti KIK)

Ügyvezető-alelnök: Jójárt Miklós (CSMKIK)

Alelnök: Dr. Szabó József (Fornetti Kft)

Kincstárnok: Dunai Péter (MKIK)

A Kamara általános célja a Magyarország és Szerbia közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok ápolása, tagjai gazdasági érdekeinek előmozdítása.

Célja hogy a Szerbiában működő magyar tulajdonú cégek, illetve a Magyarország iránt érdeklődő vagy magyar cégekkel kapcsolatban lévő helyi cégek számára szervezett formában biztosítson érdekvédelmet, komoly lobby erőt generáljon, illetve szolgáltatásaival szakmai támogatást nyújtson a magyar nemzeti kamarai rendszerre támaszkodva. A kamara ugyanakkor a magyar kis- és középvállalkozások számára is értékes információkkal szolgál az adott ország gazdaságával, üzleti szokásaival kapcsolatban, aktívan hozzájárul a partnerkapcsolatok fejlesztéséhez. A kamara szolgáltatásokat biztosít tagjai számára, a megjelölt célok elérése érdekében.

A MSZKIK kiemelten foglalkozik tagjai és a szerbiai magyar befektetések siker- történeteivel.

A két sikeres, magyar tulajdonban lévő, több éve a szerb piacon működő szerbiai bejegyzésű vállalkozás hasznos piaci információkat, valamint szerbiai működésük tapasztalatait és eredményeit ismertette.

Az ELZETT-CERTA doo. egész Szerbiában jelen van, több helyen találhatók forgalmazói, akik a megrendelt árut futárszolgálat segítségével kapják meg gyakorlatilag 1 nap alatt csomag formájában. A cég új, szabadkai saját tulajdonú telephelyén lehetőség van más piacképes áruk bemutatására, képviseletére, a kapcsolódó logisztikai szolgáltatás igénybevételére is.

A FORNETT doo. a legnagyobb - Szerbiában működő - magyarországi termelő vállalkozás, éves árbevétele meghaladja a 10 millió eurót. A szabadkai gyárban 200 új munkahelyet teremtettek, franchise hálózatukon keresztül további 1000 munkahely kialakítását segítették elő. A Szabadkán található központi telephelyről látják el a Szerbia és a Balkán területén található vevőpartnereiket.

A cég Szerbia legeredményesebb TOP 100 cége között a 88-ik helyen szerepel.

Felszámolásból megvásárolható objektum rendszerek, mint új típusú szerbiai befektetési lehetőségek

A MSZKIK információi szerint 2002. óta legalább 400 privatizációs megállapodást bontottak fel Szerbiában a befektetési kötelezettség, a szociális program megszegése, a termelés leállítása, a teljes vételár kifizetésének elkerülése és a vállalatok tulajdonának engedély nélküli eladása miatt.

Több száz olyan felszámolásból, „likvidálásból” megvásárolható cégekről lehet szó, amelyek jelenleg még rendelkezésre állnak és azokat a Szerb állam értékesíteni kívánja.

Az ilyen irányú vásárláshoz magyar hitelek is szerezhetőek, a jelenlegi fázisban az érdeklődést kívánja az MSZKIK felkelteni

Kiemelt figyelmet érdemelnek még a Vajdaságban lévő befektetési lehetőségek, kiemelten a határhoz közeli települések ajánlatai, így pl. a Magyarkanizsa önkormányzata által bemutatott zöld-és barnamezős beruházási ajánlatok.Hozzászólások

Ehhez a hírhez még senki sem szólt hozzá. Legyen Ön az első!

Szóljon hozzá

HTML kód használata nem engedélyezett, de a webcímek automatikusan át lesznek alakítva linkekké. Az e-mail cím soha nem lesz publikálva.. A hozzászólások moderálási jogát fenntartjuk. Az avatarok megjelenítéséhez a Gravatar szolgáltatást használjuk. Töltse föl képét itt: www.gravatar.com.

Remaining characters

security image

Minden  -al jelölt mező kitöltése kötelező!