2018. március 18. vasárnap
Boldog névnapot Sándor, Ede!

Magyar Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Egyesület
6722. Szeged, Párizsi krt. 8-12.
Telefon: 70/45-222-33
e-mail: info@mszkik.hu
 

Szakmai konferencia és a Prosperitati nyertes pályázóinak gépbemutatója az Expón

Forrás: VajdaságMA, 2017. szeptember 9.

A topolyai Expo 2017 Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás és Vásár második napján is nagy volt az érdeklődés a rendezvény iránt. Egy szakmai konferencia keretében a modern technológiák kerültek bemutatásra, de megtartották a Prosperitati Alapítvány nyertes pályázóinak gépbemutatóját is.

Az Expo második napján a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) közösen szervezett konferenciát Modern agrár- és feldolgozóipari technológiák a piacképes mezőgazdaságért címmel. Ennek a Piac Közvállalat Kft. nagycsarnoka szolgált helyszínül. A Nagy Miklós, a VASZ elnökének moderálásával zajló szakmai rendezvényen elsőként Bakó Tamás, a Belgrádi Magyar Nagykövetség keretén belül működő Magyar Külgazdasági Iroda vezetője köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy folyamatosan javul Szerbia és Magyarország gazdasági kapcsolata, a mezőgazdaság területén pedig számos lehetőség van az együttműködésre. Magyarország tavaly 46,4 millió euró értékben exportált mezőgazdasági termékeket Szerbiába, ami valamivel több, mint az előző évben, de Szerbia is 36,5 milliós exportot valósított meg Magyarország felé, ami viszont több mint 60 százalékkal több az előző évinél. Mindez azt mutatja, rengeteg még a kihasználatlan lehetőség, mindkét ország érdeke lenne az árucsere-forgalom növelése. Skapinyecz Péter, a MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. ügyvezetője, a konferencián elmondta, hogy mivel a magyarok által lakott területeknek a legnagyobb termelékenységű ágazata a mezőgazdaság, a Nemzeti Kereskedőház egy olyan egységes lehetőséget kínál a határon túli magyarságnak és a magyarországi magyarságnak, amivel az itt megtermelt nagyon jó minőségű jelentős mennyiségű mezőgazdasági terméket a világpiacon illetve egymás piacain is értékesíteni lehet. Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, a parlament mezőgazdasági bizottságának az alelnöke az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Szerinte ezt a gyakorlatban helyi szinten a VASZ testesíti meg, hiszen összefogja a vajdasági agráregyesületeket. Másrészt megvan a politikumon keresztül az összefogás, a kapcsolat az anyaországgal, a magyar politikummal, ennek köszönhetően valósulhat meg a VMSZ által kidolgozott gazdaságfejlesztési terv. Kiemelte, hogy országunk hamarosan hozzáférhet az előcsatlakozási forrásokhoz. November végén vagy december elején írják ki az IPARD-eszközök felhasználására vonatkozó első pályázatokat. Ezek alapján a termelők uniós pénzeket is fel tudnak majd használni, mivel Szerbia magvalósította az Európai Unió mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre irányuló előcsatlakozási alapjai eszközeinek felhasználásához szükséges feltételeket. Fremond kiemelte, hogy a tartományi és a köztársasági mezőgazdasági pályázatok is egyre több lehetőséget nyújtanak a termelőknek, ami kiegészülve a Prosperitati Alapítvány pályázataival, jelentős segítség a gazdaságok fejlesztésében

A konferencián az Altherm Kft. ügyvezető igazgatója – Modern mezőgazdasági épületek, energiatakarékos és költséghatékony biomassza fűtési rendszerek a gyakorlatbancímmel értekezett. Kovács András, a Hagyó Kft. ügyvezető igazgatója A Hagyó Kft. Innovatív technológiáinak alkalmazása a borászat és a pálinkafőzés területén címmel tartotta meg előadását. Tóth Csaba, a Rotte Group Kft. ügyvezetője Hűtőházak, gyümölcs- és zöldségtárolók kivitelezése címmel, majd Varga János, a Königin-Trade Kft. területi képviselője Königin méhészeti gépbemutató címmel tartott előadást. A KITE D.o.o. ügyvezető igazgatója A KITE Szerbiában címmel tartott előadást, majd Ments András, a VaTeBeT igazgatója A jövő mezőgazdasága PI technológiával a Vajdaság piacképes mezőgazdaságáért címmel értekezett. Ezt követően a Helyi Termék védjegyre vonatkozó oklevelek átadására is sor került.

A Prosperitati nyertes pályázónak gépbemutatóját is megtartották

A konferenciát követően tartották meg a A Prosperitati alapítvány nyertes pályázóinak mezőgazdasági gépbemutatóját a Piac Közvállalat parkolójában. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője a konferencia kezdetén is beszámolt az elmúlt másfél év eredményeiről. A gépbemutatón elmondta, hogy Topolyán 641 pályázó 475 millió dinár értékben részesült támogatásban az alapítványon keresztül. Jelenleg 10 milliárd forint, azaz mintegy 34 millió eurónyi kiutalásnál tartanak, 7000 pályázó közül 6200-an nyertesek. További 5 milliárdnyi támogatásra van szerződés kötve, és az új pályázatok kiírása is megtörtént. A negyedik körben vállalkozások fejlesztésére, föld- és házvásárlásra jelentkezhetnek. Újdonság a hitelből megvalósuló pályázatoknál, hogy banki hitelminősítés birtokában lehet pályázni. Nyolc bank közül lehet választani, melyek részt vesznek a programban és hitelminősítést adnak. A földvásárlási pályázat egy hitelkonstrukciónak minősülő pályázati kiírás, kamattámogatott kölcsön formájában nyerhető támogatás. 10 éves futamidővel 8 százalékos évi kamattal lehet a dináralapú hitelt felvenni, de 6,5 százalékig kamattámogatást lehet igényelni. A Vajdasági Magyar Szövetség terület- és gazdaságfejlesztési programját - mint ismeretes - a magyar állam összességében 60 milliárd forinttal támogatja. A legújabb kiírás alapján a jövőben 200 fiatal juthat házvásárlási támogatáshoz és 1500 hektárnyi termőföld hitelből történő megvásárlását támogatják.

Megjegyzés: Kamaránk is részt vett ezen a rendezvényen, több megbeszélést folytattunk le vezetői szinten és KKV-kel egyaránt. Megállapításunk szerint jót tett a helyszínváltás a Topolya EXPO színvonalának.

Az otthon előállított termékek széles körét az idén is megismerhettük, amelyek közül egy pár termékkör piacképessé "érett".Hozzászólások

Ehhez a hírhez még senki sem szólt hozzá. Legyen Ön az első!

Szóljon hozzá

HTML kód használata nem engedélyezett, de a webcímek automatikusan át lesznek alakítva linkekké. Az e-mail cím soha nem lesz publikálva.. A hozzászólások moderálási jogát fenntartjuk. Az avatarok megjelenítéséhez a Gravatar szolgáltatást használjuk. Töltse föl képét itt: www.gravatar.com.

Remaining characters

security image

Minden  -al jelölt mező kitöltése kötelező!