2018. március 18. vasárnap
Boldog névnapot Sándor, Ede!

Magyar Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Egyesület
6722. Szeged, Párizsi krt. 8-12.
Telefon: 70/45-222-33
e-mail: info@mszkik.hu
 

Ugródeszka a nemzetközi piac felé

Magyarország az ötödik helyen áll az uniós források lehívásának tekintetében, ennek ellenére ez nem nevezhető sikertörténetnek, mert a pénzt – különösen 2004 és 2010 között – nagy beruházásokra fordították, háttérbe szorultak a kis- és középvállalkozások, pedig az ő esetükben egyértelmű a magyar tulajdoni többség. Ezek a vállalatok azonban csak úgy kaphatnak esélyt a külföldi piacokon való sikeres fellépésre, ha előtte megmérettetnek a szomszédos országok piacán. Ezt a folyamatot segíteni kell, annál is inkább, mert például Szerbia esetében Magyarország az 5. exportőr és a 9. importőr, közel ötszáz magyar vagy vegyes vállalkozás van jelen a szerbiai piacon, ami mindenképpen szükségessé tette a vegyes kamara létrehozását és egy olyan rendszernek is a létrehozatalát, amelynek segítségével a két ország elsősorban szomszédos területein működő vállalatok hamarabb egymásra találnak, és könnyebben alakítanak ki partneri kapcsolatokat.

A fentieket Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a Magyar–szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta csütörtökön délután Szegeden a Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamarában megtartott projektbemutatón, amelyen az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló INNOINFO projektet mutatták be. Az államtitkárt követően Csóré Róbert kishegyesi polgármester beszélt a község adottságairól és az ipari park nyújtotta lehetőségekről, Karagits Duskó, a belgrádi magyar nagykövetség szakdiplomatája a szerbiai befektetési lehetőségekről beszélt, ifj. Juhász Bálint, a kishegyesi polgármester tanácsosa a projekt egyik koordinátora arra mutatott rá, hogy a nem éppen jól sikerült privatizációt követően felértékelődött a kis- és középvállalkozások szerepe, s a projekt lehetőséget nyújt továbbfejlődésükre. A projekt keretében Kishegyesen egy 200 négyzetméteres regionális képzési központot alakítanak ki. A bemutatón szó volt még az információs hálózat kiépítéséről és üzemeltetéséről, valamint a létrehozandó portál hirdetési lehetőségeiről. A bemutató végén Jójárt Miklós a vegyes kamara ügyvezető alelnöke elmondta, hogy az uniós pályázaton a projekt 146 ezer eurót nyert, ebből mintegy 30 ezer eurót fordítanak a kishegyesi központ kiépítésére, a megmaradt 110 ezer euróból pedig az információs rendszert építik ki és üzemeltetik.

 Hozzászólások

Ehhez a hírhez még senki sem szólt hozzá. Legyen Ön az első!

Szóljon hozzá

HTML kód használata nem engedélyezett, de a webcímek automatikusan át lesznek alakítva linkekké. Az e-mail cím soha nem lesz publikálva.. A hozzászólások moderálási jogát fenntartjuk. Az avatarok megjelenítéséhez a Gravatar szolgáltatást használjuk. Töltse föl képét itt: www.gravatar.com.

Remaining characters

security image

Minden  -al jelölt mező kitöltése kötelező!