2018. március 18. vasárnap
Boldog névnapot Sándor, Ede!

Magyar Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Egyesület
6722. Szeged, Párizsi krt. 8-12.
Telefon: 70/45-222-33
e-mail: info@mszkik.hu
 

Magyarkanizsa: Jumper-program a fiatal, kezdő vállalkozók támogatására

Forrás: VajdaságMA, 2016. március 16.

A magyarkanizsai önkormányzat hamarosan beindít egy, a kezdő vállalkozók támogatására irányuló programot. A Jumpernek elnevezett programot tulajdonképpen maguk a fiatalok kezdeményezték, a megvalósítás fázisába pedig az Ifjúsági Iroda közreműködésével jutott.

A program ma délelőtti bemutatóján Fejsztámer Róbert, az önkormányzat Gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztályának vezetője elmondta, hogy a Jumper-programot eddig szerzett tapasztalataik alapján kívánják életre kelteni.

Már a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ (ICR) 2005-ös megalakulását követő évben beindították az inkubátorházat és egy kezdő vállalkozókat támogató programot, amelyek rengeteg gyakorlati tapasztalatot eredményeztek az önkormányzatnak és az ICR-nek is. Hasonlóan sikeres volt az a gazdasági jogból és pénzügyi ismeretekből álló tavalyi előadássorozat is, amit a helyi középiskolásoknak szerveztek, és ami a végzős diákoknak is egyféle kezdő tudástőkét biztosított esetleges vállalkozásaik létrehozásához. A Jumper-program ezeknek egy továbbfejlesztett változata, ami mögé természetesen az önkormányzat mind szakmai, mind pénzügyi szempontból azonnal felsorakozott.

„Maga az ICR megalapítása óta arra törekszik, hogy megfelelő szakmai támogatást nyújtson a kis- és középvállalkozásoknak, de persze a kezdő vállalkozásoknak is. Épp utóbbiak miatt jött létre annak idején az inkubátorház, ami eleinte – igen kedvezményes feltételek mellett - csak a helyet biztosította a kezdő vállalkozások számára, azzal, hogy szakmai, jogi-, könyvelési- és marketing- tanácsadással is segítette őket”, mondta Molnár Makai Krisztina, a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ igazgatója. „Mivel számtalan idevágó pályázat jelenik meg egy év folyamán, az ICR a most indított Jumper-programban is megtalálja helyét, hogy segíteni tudja a vállalkozásokba belevágó fiatalokat.”

Újvári Zsombortól, az Ifjúsági Iroda koordinátorától és a helyi Ifjúsági Szövetkezet igazgatójától megtudtuk, hogy tulajdonképpen őt keresték meg a fiatalok, hogy javasoljon nekik valakit, akihez a vállalkozásnyitás kérdésében fordulhatnának. Önkormányzati alapítású lévén az irodából is az önkormányzathoz irányították a fiatalokat és ekkor jött az ötlet, hogy rendszerbe kellene foglalni azokat a segítségnyújtási formákat, amelyekkel támogatni tudnák a vállalkozni szándékozó fiatalokat. Ebből született meg a Jumper-program.

„Talán nem is hinnénk, mennyi lehetőség van vállalkozások megnyitására. Gondoljunk csak bele, hogy ma már milyen nehéz egy-egy jó mesterembert, mondjuk gáz- vagy vízvezeték-szerelőt találni, pedig ilyen és hasonló szakok még a magyarkanizsai középiskolában is vannak, miért ne segítenénk tehát a szakmát kitanult fiatalokat vállalkozásuk megnyitásában, ami aztán nekik is, meg a közösségnek is jó lesz. A magyar fiatalok legnagyobb problémája, hogy gyengén beszélik a szerb nyelvet, ami nagyon megnehezíti helyzetüket a vállalkozás elindításában. Itt szeretnénk mi segítséget nyújtani nekik a Jumper-program segítségével, mégpedig úgy, hogy a középiskolát vagy akár a főiskolát, egyetemet befejezett fiatalnak az Ifjúsági Irodában megadjuk a vállalkozás indításához szükséges útmutatásokat. Megtaláljuk számukra a megfelelő jogi formát vállalkozásuk kivitelezéséhez, majd pedig jogásszal, közgazdásszal vagy más, a vállalkozás igényeitől függő szakemberekkel segítjük az indulásban. Ha például vállalkozásuk arculatát szeretnék kidolgozni, megkeressük nekik az erre megfelelő szakembert, ha kell, üzleti terveket készítünk számukra, vagy ha ez releváns, akkor az ICR bevonásával pályázatokat is meg tudunk nekik írni. A Jumper-program néhány napon belül indul, de már várjuk az érdeklődő fiatalokat. Egyetlen kikötésünk, hogy a program résztvevői 18-tól 35 éves korúak legyenek. Az Ifjúsági Iroda munkanapokon 7-től 15 óráig fogadja az érdeklődőket, de ajánlatos az előzetes bejelentkezés a 064/80 62 197-es mobilszámon. Elektronikus úton a zsombor@kanjiza.rs e-mail címen vagyunk elérhetők", mondta el Újvári Zsombor.

Megjegyzés: A Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara üdvözli ezt a kezdeményezést, amely nagy hasonlóságot mutat céljaiban a magyar startup programhoz.

A helyi lehetőségeket és sajátosságokat ha jól használják fel, akkor - reméljük - szép eredményeket érnek el. Amikor eljutnak ezek a vállalkozások arra a szintre, hogy határon átnyúló kapcsolatokat alakítsanak ki, bátran fordulhatnak Kamaránk felé, igyekszünk segítséget nyújtani ebben a fontos kérdésben. Természetesen ez a lehetőség a hazai startup vállalkozások részére is nyitott.Hozzászólások

Ehhez a hírhez még senki sem szólt hozzá. Legyen Ön az első!

Szóljon hozzá

HTML kód használata nem engedélyezett, de a webcímek automatikusan át lesznek alakítva linkekké. Az e-mail cím soha nem lesz publikálva.. A hozzászólások moderálási jogát fenntartjuk. Az avatarok megjelenítéséhez a Gravatar szolgáltatást használjuk. Töltse föl képét itt: www.gravatar.com.

Remaining characters

security image

Minden  -al jelölt mező kitöltése kötelező!