Forrás: Pannon RTV, 2018-09-08

250 kiállítóval megnyitotta kapuit a topolyai Expo 2018 Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás a topolyai piactéren és csarnokában.

Vajdaságból és külföldről is érkező termelők, vállalkozások, kistermelők, kézművesek mutatkoznak be a háromnapos rendezvényen, melyet idén 15. alkalommal szerveztek meg.

Mézet, csilipaprikákat, süteményeket, sajtokat, borokat is kóstolhatnak az Expo látogatói. A topolyai Sípos manufaktúra ribizli, rózsa és csipkeborokkal érkezett.

Tóth Izabella, vállalkozó, Topolya: „Nagy lehetőséget látunk ebben a rendezvényben, hiszen viszonylag új termékekről van szó, amiket előállítunk, és szeretnénk minél több helyen megjelentetni magunkat, hogy megismerjék az emberek, a vásárlók a termékeinket.”

A piactér parkolójában mezőgazdasági gépekkel, eszközökkel, autókkal is megismerkedhetnek a látogatók. A csarnokban vállalkozók kínálják termékeiket, szolgáltatásaikat, idegenforgalmi lehetőségeket. Az Expo évről évre bővül, idén 250 kiállító érkezett – mondja Slingár Irén, a Topolyai Termelők Egyesületének elnöke.

Slingár Irén, szervező: „Van létjogosultsága, ha folyamatosan tudunk bővülni, és nemcsak hazai, hanem külföldi kiállítók is itt vannak a kiállításunkon, és tervezzük a további bővítést az egész Kárpát-medencére, hiszen mi is részt veszünk a kiállításaikon, ugyanígy visszavárjuk őket, ez reményre ad okot a jövőben is.”

A rendezvény megnyitóján a város művelődési központjai léptek fel. Kislinder Gábor, Topolya polgármestere köszöntőbeszédében kiemelte, az önkormányzat különböző programjaival támogatja a termelőket, az Expo is a gazdaság fejlődését szolgálja.

Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „Tudjuk, hogy a mai világban már fél év alatt is elidősödnek a technológiák, technikák, fejlesztések. Azt gondolom, ez a kiállítás arra is ad lehetőséget, tehát a gépezetre, a termelésre, technológiára és az újításokra, amikben a termelők nagy segítséget kapnak.”

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes a termelők számára elérhető tartományi támogatásokat ismertette. Az Expót Kern Imre építésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési államtitkár nyitotta meg, aki kiemelte: épül a Belgrád-Budapest vasútvonal, amely Topolyát is érinteni fogja.

Kern Imre, építésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési államtitkár: „A minisztériumunknak az a fontos, hogy megteremtse a feltételeket az infrastruktúra terén, hogy gyorsan közlekedhessenek az emberek, az áru pedig kiszámítható, gyors és hatékony formában, olcsón juthasson el a piacokra, ahol az egyrészt értékesítésre kerül, másrészt a nyersanyagokat beszerzik. Topolya kiváló helyszín ebből a szempontból, és nagyon fontos az, hogy az infrastruktúra fejlesztésével a gazdasági feltételeket javítsuk.”

Szakmai előadások, pálinkaverseny, tombola, gyermekfoglalkozások teszik vonzóvá minden korosztály számára a rendezvényt. Vasárnap tíz órától vajdasági kézműves söröket kóstolhatnak a látogatók zeneszó és finom falatok mellet. Az Expo vasárnap 17 óráig várja a látogatókat.