Három török–szerb projektum készül: az egyik a Belgrád–Szarajevó autóút terve, Forrás: Magyar Szó, 2018. szeptember 21.

A körkörös autóút vonala

A Belgrád és Szarajevó közötti autóút kiépítését is magába foglaló együttműködési keretszerződést kötött a szerb kormány és a Taşyapı Construction török építőipari vállalat. Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter és Emrullah Turanli, a Taşyapı vezetője írta alá az új megállapodást, és úgy értékelték, új fejezet nyílik ezzel a szerb–török kapcsolatokban. A miniszter rámutatott arra, hogy nemcsak Szerbia és Bosznia-Hercegovina számára lényeges az autóút projektuma, hanem a régió egésze számára is. A keretszerződés eredménye hamarosan három infrastrukturális projektum lesz, ezek összértéke csak a szerbiai rész finanszírozása alapján egymilliárd és ötvenmillió euró – jelentette be Mihajlović.

Az első projektum a Novi Pazar és Tutin közötti útvonal felújítására vonatkozik. A 22,5 kilométeres szakasz helyreállítása 20 millió euróba kerül, és fél év múlva kezdődnek el a munkálatok. A másik két szerződés a Belgrád–Szarajevó autóút Szerbián áthaladó két szakasza lesz. Az egyik a Požega–Kotroman vonal, ennek értéke 830 millió euró, a másik pedig a Kuzmin–Sremska Rača, amelyet 210 millió euróra becsülnek. Összességében 17,5 kilométeres szakaszról van szó. A miniszter elmondása szerint az említett szakaszokhoz még el kell készíteni a műszaki projektumtervet is, ehhez pedig szükség lesz legalább hat–nyolc hónapra.

Szerbiának az az ötlete, hogy gyűrűszerű, körkörös autóút épüljön, mely a régió egészét összekapcsolná, s mellyel így elégedett lehetne Bosznia-Hercegovinában a szerb entitás és a bosnyák–horvát föderáció is. A tárcavezető kiemelte, hogy a boszniaiak már készítik a projektumot, a dokumentációt, Szerbia késésben van e tekintetben, de mindenképpen meg fogják várni, hogy az iratok teljesen rendben legyenek, csak akkor veszi a kezdetét az építés, ezért lesz kissé több időre szükség.

A Bosznia, Szerbia és Törökország közötti gazdasági kapcsolatokat erősíti a keretszerződés – mutatott rá Rasim Ljajićkereskedelmi és távközlési miniszter. Mint emlékeztetett, senki sem hitt az elképzelésben, amikor először említést tettek róla.

Szerbia nagy felelősséget ruházott a Taşyapı Construction cégre, amikor kiválasztotta az autóút projektumának kivitelezésére, értékelte Emrullah Turanli. – Éjt nappallá téve dolgozunk majd, hogy igazoljuk ezt a bizalmat – tette hozzá, majd ígéretet tett, hogy időre, vagy akár a határidő előtt is befejezheti a cég a munkát.

A szerződés aláírásán jelen voltak Bosznia-Hercegovina és Törökország szerbiai nagykövetségének tisztségviselői is.