Színpompás Délvidék

Mikor lehet újra hosszan evezni Baja és Bezdán közt a Ferenc-tápcsatornán, ahol mostanában csak egy ősöreg hínárvágó gép járta a medret? Bezárják-e télire a Bácsszentgyörgy-Rastina határátkelőhelyet? Lesz-e elég szárnyas és munkaerő az átadás előtt álló mélykúti kacsavágóhídon? Milyen érzés turistának lenni a hidegháborús kelebiai bunkerrendszerben? Hogyan alakul egymáshoz viszonyítva a forint és a dinár árfolyama? Hazatérnek-e vajdasági szülőhelyükre a Magyarországon tanuló fiatalok? Csak néhány a magyar és szerb nyelven megjelenő visithusrb.com  portál már megjelent és tervezett témái közül.

A nyilvánosság ritkábban értesül azokról az uniós támogatású programokról, amelyek jól működnek. Ahol arra költik a pénzt, amire szánták. Például az INTERREG-IPA CBC Magyarország-Szerbia program által támogatott határon átnyúló együttműködésekre. Nem könnyű a határok közelében, távol az adott ország döntéshozó központjától élni. Nyugat-európai jó gyakorlatok bizonyítják, hogy ebből is lehet előnyt csinálni.

Föl lehet eleveníteni helyi kulturális és vallási hagyományokat. Lehet újra közösségeket építeni tánccsoportban, színjátszó körben, újraélesztett fesztiválokon. Jól enni, jól inni – jól élni. Ha kitartóan és jól csinálják, lehet a helyi közösségek teljesítményéből idegenforgalmi vonzerőt teremteni. Félretett kincs és tartalék minden kézzel készülő, hagyományos helyi termék – amelyeket azonban nem tilos tovább fejleszteni.

Ha megismerjük saját értékeinket Csongrád és Bács-Kiskun megyében, meg Szabadka, Zombor, Újvidék, Zenta és környéke hasonló tőről fakadt vajdasági kulturális örökségét, színpompás világ bontakozik ki, amelyet a hagyományok gyökerein keresztül összeköt a történelem és a földrajzi közelség. De összeköt az árvíz és az aszály, a jégeső elleni közös védekezés, a bevásárló turizmus és a munkaerő vándorlása is. Meg az utak, határállomások, családi és testvértelepülési kapcsolatok.

Színpompás világ, amelyet a Duna-Körös-Maros Euroregionális Együttműködés Colourful Cooperation (Színes Együttműködés) projektje Mórahalmon és Palicson kisebbségi kulturális központok építésével, és majd közönségvonzó rendezvényekkel változtat fenntarthatóvá. Részletesebb információ a https://www.visithusrb.com/hu és a https://www.facebook.com/colourfulcooperation/ oldalakon.