Forrás: Vajdaságma, 2018. NOVEMBER 4.

Az autópályákon 20 kilométerenként szerelnek fel a sebesség mérésére szolgáló kamerákat

Jövő évtől már a 20 kilométerenként elhelyezett kamerák is mérik majd a sebességet a szerbiai autópályákon, közölte a Putevi Srbije közvállalat, miután bebizonyosodott, hogy az egyik fizetőkaputól a másikig mért átlagsebesség módszere nem elég hatékony.

Az N1 híradása szerint az autópályákon április óta mérik az átlagsebességet. A szerbiai belügyminisztérium (MUP) adatai szerint a mérés első négy hónapjában 21.602 olyan esetet rögzítettek, amikor a sofőr átlépte a megengedett sebességet.

Jelenleg az átlagsebességet a fizetőkapuknál elhelyezett kamerákkal mérik, ám a Putevi Srbije most új projektumon dolgozik, amely előirányozza a kamerák elhelyezését a teljes autópálya hosszán, mégpedig 20 kilométerenként.

“Az átlagsebesség mérésére elhelyezett kamerák a fizetőkapuknál nem elegendők ahhoz, hogy megakadályozzák azokat, akik 130 kilométernél gyorsabb óránkénti sebességgel hajtanak. Próbálják csak ki, menjenek nyugodtan 140-nel, aztán egyszer majd ott lesz egy autóbusz, kamion és kénytelenek lesznek 100-ra csökkenteni a sebességet, s így az átlag nem lesz 120 km/h-nál magasabb”, véli Zoran Drobnjak, a Putevi Srbije igazgatója.