Forrás: delmagyar.hu, 2018.12.04.

Fotó: Karnok Csaba

Több mint 115 ezer eurót nyert Algyő és Magyarkanizsa az Alsó Tisza-part ökológiai fejlesztésére. A kenuk, a sátrak és a hajószállító tréler már megérkezett, nyáron táboroztatnak és programokat szerveznek.

350 millió forint önerőt fordít Algyő Nagyközség Önkormányzata a Tisza-part ökológiai megújítására, a folyó természeti értékeinek kihasználására. Három uniós felhívásra is sikeresen pályáztak, ebből egyet Magyarkanizsával közösen valósítanak meg, kedden konferencia keretében adtak számot a munkáról.

 Nem az a célunk, hogy üdülőövezetet vagy jet ski parkot alakítsunk ki, illetve ugratókat építsünk és motorcsónakokat hozzunk ide. Azt szeretnénk, ha önmagát tudná megmutatni a folyó, viszont ehhez néhány fejlesztésre van szükségünk, ezt a célt szolgálja a határon átnyúló, a Vajdasággal közös projektünk is. Eszközöket szerzünk be és programokat valósítunk meg, bevonva a helyi civileket is, illetve a szabadidősportoknak is helyet adunk. Tervezzük tematikus túraútvonalak kidolgozását, hogy ne csak vízi eszközökkel, hanem kerékpárral, gyalog vagy esetleg lóval is kihasználható legyen a part minden lehetősége, ennek érdekében további településekkel kívánunk együttműködni.

– emelte ki Molnár Áron polgármester.

A projekt elsődleges célcsoportját a fiatalok alkotják, hiszen ők tudják majd megfelelő neveléssel az értékeket gondozni, ezért a nyár során táborokat szerveznek számukra, amelyhez sátrakat is vásárolt a két önkormányzat. Emellett persze minden korosztályra gondolnak, kilenc négyszemélyes kenut szereztek be, ez 36 személy számára biztosít teljes vízi felszerelést, túrázáshoz kiválóan szolgálnak majd. Ezekhez hajószállító tréler is társul, így a két ország között könnyedén lehet utaztatni a járműveket. Továbbá konferenciákat, környezetvédelmi képzéseket rendeznek és tájékoztató kiadványokat készítenek az elnyert forrásból, míg a vakok és gyengénlátók számára olyan kommunikációs rendszert hoznak létre, amely által ők is úgy élvezhetik a Tisza környezetét, mint az ép látással rendelkezők.

– Már megérkeztek az eszközök, a projekt pedig június végén lezárul, tehát a nyáron már kihasználhatják a megyében és a Vajdaságban élők is a fejlesztés előnyeit. Az Alsó Tisza-part nem volt az utóbbi évtizedekben korszerűsítve, viszont a gyümölcsöző települési kapcsolat által magyar oldalon több mint 62 ezer, míg szerb oldalon mintegy 53 ezer euróból valósul meg a munka.

Az érintett szakasz kapcsán a napokban együttműködési megállapodást írtunk alá az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal, így zavartalanul dolgozhatunk – erről már Füzesy István, az algyői önkormányzat pénzügyi és gazdaságfejlesztési bizottságának elnöke adott számot.

A Csongrád megyei korszerűsítés első lépése volt a nyáron megnyitott szabadstrand, amelyre 15 éve vártak az itt élők. Továbbá a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében új kikötő jön létre, míg az Óbecse–Csongrád–Algyő határon átívelő projektben megújul a rakodóterület, és kisebb hajók számára kikötőt hoznak létre. Ezek a munkák előreláthatólag április elejére zárulnak le.

A Magyarkanizsával közös projektben a Szegedi Vízisport Egyesület is jelentős szerepet vállal. Petrovics Kálmán igazgató azt mondja, a kajakosok is jól járnak a fejlesztéssel.

Megjegyzés: Egyik Tagunk, az Algyői Nagyközség Önkormányzatának határon átnyúló aktivitását bemutató cikkhez, ezúton is gratulálunk.