Forrás: Pannon RTV, 2018-12-16

Azonban a hagyományos fajták is jelentős bevételt jelentenek az országnak – hangzott el a gyümölcstermelőknek rendezett szakmai napon az Újvidéki Mezőgazdasági Karon szombaton.

Az érdeklődők szakmai előadásokat hallgattak a gyümölcstermesztési ágazat jövőjéről. A termés minőségét az éghajlati viszonyok nagyban befolyásolják, de az új technológiákat mindig követni kell – mondta Marko Princip, aki Temerinből érkezett az eseményre. „Ebből az okból emeltünk jégvédő hálót a gyümölcsös fölé, mert így sérülésmentes termést tudunk felkínálni a piacon. Nem kimondottan a meggyre, hanem más gyümölcsre is gondolok.”

A szakmabeliek elmondták, hogy Szerbiában a bogyós gyümölcsök telepítése nagy lendületet vett, de még mindig, más gyümölcsök, például az alma kivitele jelenti a legnagyobb forrást, ami tavaly elérte a 600 millió dollárt.

Zoran Keserović, egyetemi tanár: „Most az almának nagyon jó, európai ára van, a mostani 30-40 centes ár elfogadható kellene hogy legyen a termelőinknek. Ezzel az árral, hűtőház hiányában a nyereségük háromezer euró lehet, de ha van hűtőházuk, akkor a nyereség hat és fél ezer euró körüli.”

2017-ben 196 millió dinár vissza nem térítendő támogatással 22, idén pedig 72 társulásnak nyújtott anyagi támogatást a szerb kormány – jelentette ki Tijana Nešić. A vidékfejlesztési tárca nélküli miniszter kabinetjének munkatársa hozzátette: „Az általunk nyújtott támogatásokat gépek vásárlására, továbbá az élelmiszer-biztonsági és más tanúsítványok bevezetésére fordítják, amivel teljesíthetők az igényes uniós és világpiaci követelmények. Gazdáink versenyképesebbek lesznek és könnyebben helytállnak majd a piacon.”

A szaktanácskozáson szó volt még a telepítési technológiákról, és a támogatási lehetőségekről is. A gyümölcstermesztők szerbiai és külföldi szakemberekkel cserélhettek tapasztalatot.