Egyel?re nem tudni, hogy a BMW vagy Mercedes fog-e beruházni az országban, Forrás: Magyar Szó, 2018. március 6.

(Fotó: Beta)Szerbia jelenleg 54 beruházási projektum kapcsán folytat tárgyalásokat külföldi vállalatokkal. A projektumok értéke meghaladja a 2,5 milliárd eurót. Mindez 29 ezer új munkahely létrejöttét teszi majd lehetővé.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke kijelentette, hogy a legjelentősebb beruházások egyike egy külföldi csúcstechnológiával rendelkező cég kezdeményezése volna, amely Bánátban elektromos autóalkatrész-gyártó üzemet hozna létre, és több mint ezer munkásnak nyújtana megélhetést. Egy németországi korporáció beruházása ugyanakkor több ezer munkahelyet ígér Közép-Szerbiában – nyilatkozta Marko Čadež a Politika napilapnak.

A médiában nemrég szárnyra kapott hírek szerint a BMW és a Mercedes vállalat szemelte ki Szerbiát befektetési célpontul. Čadež kijelentette, hogy egyelőre nem hozhatja nyilvánosságra sem a vállalatok nevét, sem a befektetések összegét. Hozzáteszi, hogy úgy lenne helyes, ha a beruházók maguk közölnék döntéseiket és beruházási terveiket. Čadež azonban biztos abban, hogy Szerbiában újraindul a traktorgyártás, a vállalatok és a gyártók ugyanis egyaránt érdeklődésüket fejezték ki eziránt.

Sokatmondó tény, hogy tavaly Szerbia mintegy 2,6 milliárd euró külföldi befektetést tudhatott magáénak, amely összeg magasabb, mint a régió összes országában együttvéve. Čadež szerint mindez és az új külföldi befektetések híre, azt bizonyítja, hogy Szerbia biztonságos és nyereséges befektetési helynek számít.

Fontos, hogy a szerb gazdaság jelenleg stabil, és a növekedés a beruházásokon, valamint a kivitelen alapul. A szerbiai beruházások ösztönzésére irányuló politika folytán ezért esély mutatkozik a csúcstechnológiai beruházások jelenlétére az országban – ecsetelte Čadež.

– A német Continental már megnyitotta Újvidéken a kutatási és fejlesztési központját. Az év folyamán Nišben kiépül az egyik legkorszerűbb világítástechnikai cég, az ausztriai Zumtobel üzeme. A Microsoft vállalat mellett, amely tovább terjeszkedik Szerbiában, az amerikai NCR fejlesztési központ is jelen lesz Szerbiában – mutatott rá Marko Čadež.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Unió számára gazdasági szempontból milyen régió felelne meg, Čadež ezt válaszolta: ,,Olyan, amilyet mi szeretnénk.”

– Célunk az akadályok nélküli és kisebb költségű régió létrehozása, amelynek fejlett az infrastruktúrája, ösztönző az üzleti környezete és az európai el?írásoknak megfelelően éri el a gazdasági növekedést. Olyan környezetet szeretnénk kialakítani, amely révén gyarapodnának a befektetések, növekedne a vállalatok versenyképessége, termékelőállítása és -kivitele – emelte ki Marko Čadež.

A Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy az Európai Unió támogatja az egységes gazdasági térség és a regionális integráció kiépítését, mivel ezáltal a nyugat-balkáni országok könnyebben léphetnek az európai piac színterére.