Projekt leírása:

Magyarország szociális vállalkozói rendszere sokat fejlődött, különösen a hátrányos helyzetű emberek munkahelyi foglalkoztatásának területén. Az elmúlt évek megmutatták, hogy az innováció által hogyan jelenik meg a lehetőség a profit szerzésre, a hátrányos helyzetű csoportok számára. Különösen úgy, hogy az Európai Unió támogatja ezeket a kezdeményezéseket. Azonban az ilyen jellegű vállalkozások és munkahelyek csak korlátozott mértékben vannak jelen Szerbiában, a jogszabályozás hiánya miatt. A legnagyobb kihívást ebben a témakörben, a folyamatosan növekvő célcsoport jelenti, ami egyben a társadalom növekvő sebezhetőségét is jelenti.

 

A projekt célja, a szociális vállalkozások területi terjeszkedésének ösztönzése a határmenti régiókban, alapul véve a magyarországi modellt és gyakorlatokat. További cél, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hátrányos helyzetű emberek is egyformán fontos tagjai a társadalomnak. A szociális vállalkozások kiváló lehetőséget nyújthatnak a mentális vagy testi fogyatékossággal élők számára, hogy erősítsék önértékelésüket és lehetővé teszik számukra, hogy valami hasznos dolgot tegyenek; hogy pénzt keressenek, miközben hasznos munkát végeznek a társadalom számára. Ezért szeretnénk létrehozni egy innovatív szociális vállalkozás modellközpontot Zentán. Ez egy olyan egység lesz, amely rendelkezik a szükséges infrastruktúrával ahhoz, hogy kemény és lágy segítséget nyújtson a szociális vállalkozások meghatározására irányuló kezdeményezéseknek. A központ jogi és egyéb tanácsokat fog nyújtani az érdekeltek számára. Kísérleti projektként létre fogunk hozni egy szociális vállalkozást, hogy az egész folyamat eljusson az ötlettől a megvalósításig. A projekt, fenntartási ideje után is fennmaradna, jó példaként. Célunk, hogy ötvözzük az innovációt és a társadalmi karaktert, amelyek praktikus eredményeket hoznak mind az egyének, mind a társadalom számára.

A projekten belül, a DARTKE egyesület egy tanácsadói központot fog működtetni Szegeden, szociális vállalkozások részére. A „minta” szociális vállalkozás, mely Zentán fog létesülni, 10 fogyatékos embert fog foglalkoztatni, míg a Magyar oldalon a már meglévő vállalkozásokat tovább fejlesztik és 10 új munkaerőt foglalkoztatnak majd.

 

Ennek a projektnek a közös terméke egy innováció-alapú termékcsalád lesz, amelyet együttműködve indítunk el a piacon.