Forrás: Pannon RTV, 2018.08.30.

A 33. Sörnapok keretében találkoztak a magyar és a szerb küldöttség képviselői is. A beszélgetés témája a gazdasági kapcsolatok erősítése és a határon átnyúló projektekben való együttműködés volt.

 

Nagybecskerek főterén Békéscsaba, Gyula, Mórahalom, Szarvas, Algyő mutatta be vendéglátó-ipari, kulturális és gazdasági kínálatát a rendezvény keretében. Gubacs Enikő, alpolgármester, Algyő, Magyarország: „Szegedtől tíz kilométerre vagyunk. Van egy helyes kis fürdőnk, ami nagyon családbarát és népszerű a vajdaságiak, bácskaiak, bánátiak körében. Úgyhogy reméljük, hogy Nagybecskerekről is talán több vendéget tudunk fogadni.”

A rendezvényen magyarországi és vajdasági műkedvelők is felléptek. Sári Enikő, művészeti vezető, Kincsünk táncegyüttes, Petőfi Sándor ME, Torda: „Nagyon sok ismerőssel találkozunk, nagyon sok külföldi rész vesz ezen a rendezvényen, és hát mi is bele tartozunk azok a megtisztelt és meghívott vendégek közé, akiket elvárnak a szervezők.”

A vállalkozók számára fontos, hogy új piacokra jussanak. A gazdasági kamarák pedig arra hivatottak, hogy intézményes keretet biztosítsanak a gazdasági szereplők együttműködéséhez. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke: „Ebben a folyamatban fontos szerepet szán saját magának Nagybecskerek is. Ez fontos az itteni közegnek a gazdasági potenciálja miatt, fontos az embereink miatt, akik itt vannak és fontos azért, mert azt gondolom, hogy az kell, hogy legyen a közös érdekünk, hogy a gazdasági érdekeltségeket Szerbia egész területén meg tudjuk jelentetni.”

Nagybecskereknek már több évtizede szoros kapcsolatot ápol több magyarországi várossal. Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere: „A mai esemény jó alkalom arra, hogy újból találkozzunk itt Nagybecskereken a jelenlegi és a jövendőbeli barátainkkal. A legfontosabb célunk pedig az volt, hogy a vállalkozóinkat megismertessük azokkal a magyarországi vállalkozókkal, akik érdeklődnek Szerbia iránt, akiknek ez a terület fontos.”

A határ két oldalán lévő vállalkozások keresik egymást és a lehetőségeket, amelyek gazdaságilag hozzá tudnak járulni a társadalom jólétéhez, de a magyarság megmaradásához is. Kalmár Ferenc, a külgazdasági és külügyminisztérium szomszédságpolitika fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa, Magyarország: „Az identitás megőrzése és erősítése érdekében pedig az ilyen típusú rendezvények, mint például most a Magyar Napok, ez szükséges, hogy erősítse ezt az identitás-tudatot.”

Az esemény keretében megtartották a Farkas Gyula halászléfőző emlékversenyt is.