Jó ütemben halad Ópázova és Újvidék között a vasútszakasz építése – Belgrádba látogat Vlagyimir Putyin, Forrás: Magyar Szó, 2018. szeptember 5.

A 2,9 kilométeres völgyhíd 58 tartóoszlopon áll majd (Fotó: Beta)

A legnagyobb építkezés az országban Čortanovcinál zajlik, völgyhíd és alagút is épül egyben a Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítésének keretében – jelentette ki tegnap Igor Mirović tartományi kormányfő, amikor Zorana Mihajlović építés- és közlekedésügyi miniszterrel a munkálatok helyszínére látogatott. Büszkék lehetünk arra, hogy három és fél vagy négy éven belül már fele annyi idő alatt megtehető lesz az út Újvidék és Belgrád között, mint most – fogalmazott a kormányfő. Mirović szerint külön öröm, hogy éppen Szerémség területén folynak ezek a nagy munkálatok, melyek ráadásul a tervekkel és a megjelölt határidőkkel összhangban haladnak.

– Egy hatalmas projektum ez, melynek a haszonélvezői a polgárok lesznek. Amikor elkészül a teljes vasúti szakasz, sokkal könnyebbé, gyorsabbá válik a személyforgalom és a teherszállítás is. Ez hozzájárul majd a gazdaság és a turizmus fejlődéséhez is. Szerbia, Vajdaság és minden érintett helyi önkormányzat fejlődni fog az új vasúti összeköttetésnek köszönhetően – állapította meg a helyszínen adott nyilatkozatában Igor Mirović, aki a továbbiakban elégedettségének adott hangot a hazai és a munkálatokat végző orosz cégek hathatós együttműködése kapcsán a kivitelezés során.

Alekszandr Csepurin, Igor Mirovi? és Zorana Mihajlovi? (Fotó: Beta)

A vasúthálózatba történő beruházások a modern Szerbia szinonimáját jelentik – értékelte Zorana Mihajlović. Megállapította, hogy a Čortanovcinál zajló munkálatok a legnehezebb vasúti felújítások közé tartoznak, éppen ezért Szerbiának egy olyan arcát tükrözik, amely elárulja, képesek és készek vagyunk a változásokra, a fejlődésre. Elmondta, az Ópázova–Újvidék szakasz 2021 novemberére elkészül. Összesen 800 millió dollár orosz hitelben állapodott meg az államvezetőség, az eddigiekben az összegnek a felét hívták le. A munkálatokat az orosz RŽD International végzi.

A munkálatok megtekintésekor a politikusokkal tartott Alekszandr Csepurin is, Oroszország belgrádi nagykövete. Úgy vélekedett, hogy a vasút modernizációjának mindkét fél, az orosz és a szerb vállalatok és polgárok is egyaránt hasznát látják, a kapcsolatok fejlesztésének számít a közös projektum. Bejelentette: októberben vagy novemberben az orosz kormány és gazdasági élet több száz képviselőjével együtt Belgrádba látogat Vlagyimir Putyin államfő.