Forrás: Pannon RTV, 2018. szeptember 7.

A Top Expón kistermelők, a helyi feldolgozású termékek és a gépgyártók is helyet kapnak. A rendezvény részeként üzletember találkozót is tartottak szerbiai és magyarországi vendégekkel.

A topolyai konferencián az új kihívásokra mutattak rá a szakemberek. Danyi Viktor, agrármérnök, Horgos: „Minden pályázatot, minden segítséget meg kell ragadnunk, mert sajnos hátrányból indulunk az Európai Unió piacaira az ott már jelen levő, vagy oda termelő akár gazdaságok, akár civilekkel szemben.”

A konferencián három fő témakört dolgoztak fel: a gabonatárolási és szárítási lehetőségeket, a vágóhidakra vonatkozó szabályokat és a tejfeldogozást érintő előírásokat. Dúl András, a magyarországi Győrtej Kft. ügyvezetője a kistermelők szövetkezésében látja a tejtermelés jövőjét: „A kisüzemeknek a léte sokkal fontosabb az unióban is, mint bármikor is ezt gondolnánk, ez természetesen nem zárja ki, hogy szövetkezzenek, mert Erdélyben is van egy ilyen törekvés, és ez azt jelenti, hogy egy egész régióra kiterjedő ellátást is tudnak bizonyos termékfajtákból biztosítani.

A konferenciát a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. szervezte. Skapinyecz Péter, cégvezető, Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft.: „A gazdák, a vállalkozók komolyan tudják fejleszteni a vállalkozásukat, egyre többet tudnak termelni, és ha egyszer már valaki beruház, az hosszú távon gondolja. Akkor érdemes olyan beruházást megvalósítania, ami az Európai Unió szabályainak megfelel. Ezeknek megfelelő cégeket hoztunk ma ide a topolyai vásárra, hogyha tudjuk nekik ajánlani a magyarországi technológiát.

Nagy Miklós, a VASZ elnöke kifejtette, hogy a kisgazdák a szövetkezéssel tudnak nagy léptékű beruházásokat megvalósítani és helyt állni a piacon: „Itt figyelembe kell venni az adottságokat és tudni kell azt, hogy ha valaki pályázni akar, az önerőt azt elő kell teremteni. Az uniós pályázatoknál teljes mértékben meg kell valósítani a tervezett beruházást, és csak utána tudják megvalósítani a támogatást.

A szerb köztársasági mezőgazdasági minisztérium idén a kistermelők és a feldolgozás felé irányított a támogatásait – mondta Juhász Attila államtitkár: „Kisebb mennyiségű, vagy kisebb kapacitással rendelkező családi vállalkozásoknak is vannak vissza nem térítendő támogatások, a nagyobb rendszereknek pedig az IPARD programból van berendezésekre, fölszerelésekre, és most a következő kiarásunkban épületekre építésére is támogatási lehetőség.”

A konferencián jelen volt Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, aki az új pályázási lehetőségekről beszélt.

Megjegyzés: Kamaránk részéről több magyar és szerb tagjának részvételével, valamint vezetői szinten is ott voltunk a Megnyitón, fontos szakmai megbeszéléseket folytattunk a helyszínen és a magyar standon: Kiállítókkal, Vállalkozókkal, Üzletemberekkel, az Önkormányzatok képviselőivel valamint a Szabadkai kamara vezetőivel.