Forrás: Pannon RTV, 2018.09.27.

Az eseményen részt vett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is. Köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a sport összeköti Közép-Európa népeit.

 

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Zsemberi János a TSC elnöke közösen adták át a topolyai TSC Labdarúgó Akadémiát. Ünnepélyesen átvágták a szalagot. Zsemberi János háláját fejezte ki a magyar államnak az akadémia felépítéséhez nyújtott anyagi, valamint szakmai támogatásért.

Zsemberi János, elnök, TSC: „Hálával és köszönettel tartozunk Magyarországnak, hogy mellénk állt, amikor mertünk merészet álmodni, ahol felismerték igyekezetünk fontosságát és felkarolták kezdeményezésünket. Komoly anyagi és szakmai támogatásban részesültünk és ennek köszönhetően törekvésünk könnyebben és eredményesen tudott megvalósulni. Az infrastrukturális fejlesztések, amelyekből ezek pályák és gyönyörű épületegyüttes felépült, a későbbiek folyamán követi egy korszerű centerpálya az egykori városi stadion helyén, mind túlmutat a sport jelentőségén, hiszen nagyon fontos társadalmi és gazdasági jelentőséggel bír.”

Közép-Európa közös nyelvének nevezte a sportot Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Hangsúlyozta, akik ma Európában összefognak, azok megerősödnek. A szerbek és a magyarok az összefogást választották politikában, gazdaságban, kultúrában és sportban egyaránt – szögezte le Orbán Viktor.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Miért éppen Topolya? A komoly dolgokhoz, tisztelt hölgyeim és uraim, társak kellenek. Bátor, elszánt és nagy képzelőerejű társak. Engem a jó sors összesodort Zsemberi Jánossal, aki vállalta a magyar sporttámogatások eljuttatását és ésszerű felhasználását Szerbiában. Az ő javaslata volt, hogy kezdjük itt.”

Orbán Viktor elmondta, hogy a topolyai akadémia még csak a kezdet, hiszen számos sportközpontot kell felépíteni és sok ezer gyermek sportolásának megszervezését kell megoldani.

A TSC utánpótlásképzési rendszerében mintegy 1500 gyermekkel foglalkoznak. A négypályás, kollégiumi résszel, konditeremmel, terhelésdiagnosztikával, tantermekkel ellátott korszerű épületegyüttes felépítését az anyaország 9,5 millió euróval támogatta.