Forrás: Pannon RTV, 2018.10.27.

Elhelyezték a Magyar Művelődési Központ alapkövét Palicson.

Az építkezés a Színes Együttműködés elnevezésű, határon átnyúló szerb-magyar IPA-projekt keretében valósul meg, amely magában foglalja a Mórahalmon jövő év februárjában átadásra kerülő Kolo Szerb Művelődési Központ kiépítését is. A palicsi kultúrház 800 négyzetméteres lesz, és várhatóan a jövő év nyarának végéig elkészül.

A szabadkai Zeneiskola növendékeinek előadásában felcsendült a szerb, majd a magyar himnusz.

A történelmi csúcson lévő szerb-magyar viszonyokra való tekintettel a tartományi kormány mindent megtett annak érdekében, hogy ez a projekt megvalósuljon – emelte ki köszöntő beszédében Nebojša Vojnović tartományi regionális fejlesztési altitkár.

Nebojša Vojnović , tartományi regionális fejlesztési altitkár: „Azért vagyunk ma itt, hogy elhelyezzük a palicsi Magyar Művelődési Központ alapkövét, az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programon belül, Szerbia és Magyarország között.”

A közös beruházás összértéke 3 millió 177 ezer euró, amit uniós forrásból fedeznek. Duka Félix, a mórahalmi Egy-Másért Egyesület elnöke a közös projekt keretében, az ottani Kolo szerb kultúrközpont kiépítésére utalva azt monda: a kóló és a csárdás ritmusa nem egyforma, de ha közösen táncolják, össze lehet hangolni a lépéseket és együtt lehet mulatni.

Évszázadok óta azt tartják, hogy a határok elválasztják egymástól az embereket – kezdte beszédét Bogdan Laban, Szabadka polgármestere.

Bogdan Laban, polgármester, Szabadka: „Kormányaink politikáját, Vučić elnök urat és Orbán miniszterelnök urat követve, mi ezt Szabadkán másként látjuk. Ahelyett, hogy a határok szétválasztanának bennünket, mi hidakat építünk, amelyek összekötnek. Mert sok bennünk a közös. Közös víziónk és céljaink vannak. A határon átnyúló kultúra és a gazdasági együttműködés.”

A palicsiaknak örömünnep a mai nap – emelte ki Horvát Tímea Szabadka alpolgármestere, aki egyben a projekt menedzsere is.

Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka: „A palicsiaknak már régóta szükségük volt egy kultúrházra, ahol a palicsi művelődési egyesületeink, ahova a palicsiak, a lakosok el tudnak jönni, és különböző kulturális programokban tudják örömüket lelni.”

Hozzátette: a közös projektnek köszönhetően a magyarok és a szerbek egymás kultúráját is könnyebben tudják megismerni. Ezáltal pedig a turisztikai és a gazdasági együttműködés is fellendülhet az elkövetkező időszakban.

Szakály József plébános megáldotta az alapkövet: „Ezzel a mai ünneplésünkkel testvéreim, Isten segítségét kérjük, hogy ezt az építkezést eredményesen vigye a kívánt befejezésre, az itt dolgozókat mindenkor védelmezze, és oltalmazza minden bajtól.”

Miután a plébános megáldotta, a vendégek elhelyezték a Magyar Művelődési Központ alapkövét és hivatalosan is elkezdődött az építkezés.

Az alapkőletételen jelen volt Nógrádi Zoltán, a partnerváros, Mórahalom polgármestere is:„Nagyon örülünk annak, hogy az alapkőletétel megtörtént, hiszen ezzel jött létre az az egyensúly a határ két oldalán, amelynek nagyon fontos célkitűzései vannak, az intézményesített együttműködésben. A mórahalmi szerb kulturális központ a készültségének kétharmadában áll, szeretnénk a téli id?szakban lezárni az épületet és a belsőépítészettel foglalkozni, mind a szakrális tereknek, mind a kulturális tereknek a kialakításában.”

A mórahalmi épületet várhatóan 2019 februárjában adják át. A közös projekt a határ mentén élő népek szülőföldön maradásához és boldogulásához is hozzájárul majd – emelte ki Nógrádi Zoltán.

A palicsi Magyar Művelődési Központ kiépítésével csaknem hétezer palicsi polgár több évtizedes álma valósul meg. Az építkezés tehát megkezdődött. Előreláthatólag 2019 nyaráig be is fogják fejezni az épületet.

Megjegyzés: Kamaránk részéről – elnöki és alelnöki szinten – részt vettünk az ünnepélyes alapkő letétel alkalmából megtartott rendezvényen. Ez része a Duna-Kőrös-Maros Euroregionális Együttműködés Colourful Cooperation (Színes Együttműködés) projekt Mórahalmon és Palicson kisebbségi kulturális központok építésének, amelyek majd közönségvonzó rendezvényeikkel válhatnak fenntarthatóvá.