Forrás: Pannon RTV, 2019-02-01

A központi ünnepségen jelen volt számos kimagasló eredményt elért vállalkozó és üzletember, valamint a tartományi illetékesek. Szóltak az intézmény múltjáról, a kihívásokról, a célokról.

A jubileumon rámutattak azokra a gazdasági folyamatokra, amelyek jelentős mértékben hozzájárultak nem csak a tartomány, hanem Szerbia fejlődéséhez is. Boško Vučurević, a kamara elnöke elmondta, hogy az elmúlt két évben harminc megállapodás született különböző gazdasági szervekkel és tudományos intézményekkel: „Minden tervünk a vajdasági termelőkkel, vállalkozókkal és vállalatok vezetőivel folytatott megbeszélésre épül. Minden téren az érdekeket képviseljük és védjük, a törvényhozásban, az üzleti megállapodásokban, valamint az új partneri kapcsolatok és piacok felkutatásában.”

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke mély tiszteletét fejezte ki a tartományi gazdasági kamara tevékenysége előtt, hiszen jelentősen hozzájárul az ország gazdasági fejlődéséhez: „2001 óta 330 külföldi vállalat ruházott be Vajdaságba, 80 ezer új munkahelyet teremtettek, és csak 2018-ban 20 új vállalatot nyitottak meg, és a külföldi üzletemberekkel még legalább ennyi új beruházásról folynak tárgyalások.”

Igor Mirović, tartományi kormányelnök ünnepi beszédében az elmúlt két év jelentős eredményeit fejette ki. Az adatok szerint 14 százalékkal csökkent a munkanélküliség, hat új ipari övezetet létesítettek, valamint 21 már működőt újítottak fel. Igor Mirović, tartományi kormányelnök: „Megtiszteltetés olyan emberek előtt beszélni, akik több száz embert foglalkoztatnak és hónapról hónapra biztos jövedelmet biztosítanak a családok számára. Biztosítják a mi és a nemzeti költségvetésünket, ezért minden helyzetben az elsők között kell, hogy legyenek.”

Az ünnepi rendezvényen a tartomány legjobb üzletembereinek és vállalkozóinak kiosztották a Kosta Mirosavljević díjat, köztük az oromhegyesi Bata Károlynak is, akinek fuvarozási vállalata van: „Terveink az, hogy bővíteni kell, a mutatókat felfelé emelni, és ahogy a mi sofőrjeinknek is megvan az úti céljuk és célba érnek, úgy mi is célba szeretnénk érni.

A Tartományi Gazdasági Kamara 100 éves ünnepségén jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. Véleménye szerint a külföldi kapcsolatok kiemelt jelentőségűek abban, hogy a vajdasági gazdasági élet szereplői külföldön is eredményesek lehessenek: „A Gazdasági Kamara, de a regionális kamarák is nagyon intenzív kapcsolatot építenek a magyarországi kamarai rendszerrel is. Ennek az a rendeltetése és célja, hogy közösen pályázzanak, közösen lépjenek fel harmadik piacokon, illetve, hogy az egymás irányába létező kereskedelmi és együttműködési rendszert gazdagítsák és kiépítsék.”

A jubileumi rendezvény résztvevői hozzátették, a jövőben még több sikeres beruházást és külföldi kapcsolatot kívánnak létesíteni, a gazdaság fejlődése érdekében.

Megjegyzés: Kamaránk is részt vett az ünnepségen Török György elnök és Bornemissza Miklós alelnök személyében. Gratulálunk a Kamarának és további sikeres munkát kívánunk!