Forrás: Pannon RTV, 2019-02-08

Még idén elkezdik a Kübekháza-Rábé határátkelő kiépítését – nyilatkozta Pintér Attila a Pannon Televízió Szubjektív című műsorának felvételén.

Magyarország belgrádi nagykövete aláhúzta, a 9-ik magyar-szerb átjárót legkésőbb jövőre át is adhatják. Ez azt jelenti, hogy 20 kilométer alá csökken az átkelők egymástól lévő távolsága, ami egy nagyon jó eredményt jelent, hiszen 2012-ben még csak 5 határátkelő volt – szögezte le a diplomata.

Jelentősen hozzájárul a térségben élők életminőségének javulásához a felújított bajmoki határátkelő – szögezte le a Pintér Attila. A magyar nagykövet hozzáfűzte, az utóbbi években újabb és újabb átkelőket nyitottak a magyar-szerb határon, így most 8 határátjáró van a két ország között, ebből pedig három megszakítás nélkül dolgozik.

Még az év első felében együttes kormányülést tarthat Magyarország és Szerbia – jelentette ki Pintér Attila. A kormányzati csúcson kiemelt szerepet kap a gazdasági-kereskedelmi együttműködés. Több projekt esetében megállapodás is létrejöhet.

Pintér Attila, Magyarország szerbiai nagykövete: „2017-ben egy rendkívül komoly áttörés történt a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokban, hiszen 32 százalékkal bővült az áruforgalom, akkor azt kell mondanom, elégedettek vagyunk, és nagyon pozitívak az előjelek arra vonatkozóan, hogy ezt az együttműködést folytatni tudjuk.”

Magyarország belgrádi nagykövete hangsúlyozta, hogy 2018 első 10 hónapjában további másfél százalékkal bővült a két ország közötti forgalom, tavaly a kereskedelmi mérleg meghaladta a két és félmilliárd eurót.

A magyar kormány támogatásával valósul meg a vajdasági magyar gazdaságfejlesztési program, amely teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket – fogalmazott Pintér:„Nemcsak azzal, hogy újabb és újabb gyárakat, üzemeket tudunk a Vajdaságban átadni, hanem azzal is, hogy ezek révén munkahelyteremtő beruházások valósultak meg, és ezek reményeink szerint hozzájárulnak ahhoz, hogy a vajdasági magyarság minél nagyobb részben a szülőföldön tudja elképzelni boldogulását.”