Hamarosan képzés indul Zentán fogyatékkal élő, vagy egyéb módon szociálisan veszélyeztetett emberek számára. A cél az, hogy ezek az emberek saját vállalkozás indításával megélhetést biztosíthassanak maguknak és családjuknak. Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló projektet a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a zentai Üzleti Inkubátor Kft. közösen valósítja meg.

Az elképzelésekről Török Györgyöt, a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnökét kérdeztük Szabadkán.

– A zentai inkubátorházzal közös a projekt, ami nagyon jól működik. Tavaly indult a munka, most tartunk a felénél. A projekt célja a szociális vállalkozások területi terjeszkedésének ösztönzése a határ menti régiókban a magyarországi modellt és gyakorlatot alapul véve. További cél, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hátrányos helyzetű emberek is egyformán fontos tagjai a társadalomnak. A projekt lényege, hogy a magyarországi szociális vállalkozói rendszer modelljét átadjuk az itteni partner részére. A zentai inkubátorház megfelelő helyiségekkel rendelkezik, ahol szerbiai, hátrányos helyzetű fiatalokat, időseket tudnának foglalkoztatni. Magyarország szociális vállalkozói rendszere sokat fejlődött, különösen a hátrányos helyzetű emberek munkahelyi foglalkoztatásának területén. Az elmúlt évek megmutatták, hogy az innováció által hogyan jelenik meg a lehetőség a profitszerzésre a hátrányos helyzetű csoportok számára. Különösen úgy, hogy az Európai Unió támogatja ezeket a kezdeményezéseket. Azonban az ilyen jellegű vállalkozások és munkahelyek, a vonatkozó jogi szabályozás hiánya miatt csak korlátozott mértékben vannak jelen Szerbiában. Ennek oka talán, hogy a szerbiai törvények még nem kompatibilisek a magyarországi, illetve az európai törvényekkel.

– Hogyan fog majd működni a rendszer a gyakorlatban?

– Társadalmi vállalkozást hoznánk létre, azaz egy szociális vállalkozási modellközpontot Zentán, amit 3-4 évig működtetnénk, de azt szeretnénk, ha a projekt lezárulása után is ez fennmaradna. Olyan központ lesz ez, amely rendelkezik a szükséges infrastruktúrával ahhoz, hogy szükség esetén a vállalkozóknak megfelelő segítséget nyújtson. Gondolok itt jogi segítségnyújtásra és egyéb tanácsadásra. Tulajdonképpen arra készítenénk fel ezeket a vállalkozókat, hogy megfelelően tudjanak profitorientált módon működni, illetve hogy érezzék ezek a szociálisan veszélyeztetett emberek azt, hogy sikeresek lehetnek, pénzt tudnak keresni, olyan termékeket állíthatnak elő, amit a piacon el tudnak adni.

– Magyarán megtanítják őket bizonyos szakmákra, illetve arra, hogy hogyan kell egy kisvállalkozást elvezetni?

– Igen. A projekt vezetője a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara és természetesen figyelemmel kísérjük a képzéseket is, hiszen képzéseket is tartunk. Szegeden is voltak már képzéseink, Zentán pedig az elkövetkező napokban fogjuk megtartani a 3-4 napos képzéseket olyan mozgássérült, vagy szociálisan rászorult emberek számára, akik érdeklődnek a lehetőség iránt. A cél, hogy ezek az emberek be tudjanak illeszkedni a társadalomba, profitot termeljenek az országnak és el tudják látni magukat anyagilag.

– Jelentkezni lehet-e még?

– Természetesen. A zentai inkubátorházba kell elmenni, ami az egykori bútorgyár területén található. El lehet beszélgetni a vezetőkkel, hogy mi a feltétele annak, hogy részt vehessenek a programban.

A mintaként szolgáló szociális vállalkozás, mely Zentán fog létesülni, 10 fogyatékos embert foglalkoztat majd, a magyar oldalon pedig a már meglévő vállalkozásokat fejlesztik tovább és további tíz munkaerőt foglalkoztatnak majd. Emellett Szegeden, a projekt keretében a DARTKE egyesület egy tanácsadói központot fog működtetni szociális vállalkozások részére.