Szeptember 30-a után kezdődhet a Rábé-Kübekháza határátkelőhely kiépítése

Jelenleg az oda vezető út szerbiai szakaszát teszik használatra alkalmassá.

Dudaszó, több kilométeres sorok, fennakadások – így jellemezhető a pillanatnyi határhelyzet a Szerbia és Magyarország közötti határátkelőhelyeken. Az átlépés sokszor órákig tart. Az átkelők zsúfoltak az emberek pedig türelmetlenek.

Kígyóznak a kocsisorok

A határszakaszon való torlódást, veszteglési időt egyebek mellett újabb határátkelők megnyitásával is csökkenteni lehet. Nemrég a Bajmok-Bácsalmás átkelő felújítása történt meg, most a tervek szerint hamarosan újabb nyílik majd, ezúttal Észak-Bánátban.

Évtizedekkel ezelőtt már volt egy határátkelőhely a térségben. A helyiek szerint sok új lehetőség nyílik majd meg előttük a határnyitással.

Az új határátkelő kiépítése új üzleti lehetőségek megteremtéséhez járulhat hozzá, emellett pedig a gyálai határátkelőhely tehermentesítésére is alkalmas lesz – emelte ki Újhelyi Nándor. Törökkanizsa község Képviselő-testületének elnöke hozzátette: „Azt hiszem, hogy túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ez egy történelmi pillanat, hiszen megkezdődtek a határátkelő kiépítésének munkálatai. Majdány és Rábé, illetve az egész környék vonatkozásában azt tudni kell, hogy ezek a települések, ezek a falvak elzártan éltek itt éveken keresztül, zsáktelepülések voltak, ami azt jelenti, hogy ide ugyan vezetett út, de közúton nem lehetett tovább menni.”

A beruházás Magyarország és Szerbia között egy IPA-program keretében valósul meg.
Biljana Vuksanović, a projektum koordinátora: „Ez lesz ennek az IPA-programnak a befejezése, amelyet az Európai Unió finanszíroz, értéke pedig 5,5 millió euró.”

Az útépítési munkálatok szeptember 30-án fejeződnek be, ezután következhet a közúti határátkelő kiépítése – mondták az illetékesek.