Európa legnagyobb vasúti építkezésén járt pénteken Aleksandar Vučić szerb államfő és Alekszandr Bocan-Harcsenkó, Oroszország belgrádi nagykövete.

A Belgrád-Budapest gyorsvasút Ópázova és Újvidék közötti szakaszának építése jó ütemben halad, mindkét fél betartja a határidőket – hangzott el a Čortanovcinál épülő viadukt megtekintése alkalmával. A magyar határig terjedő szakaszt a tervek szerint 2023-ra befejezik.

56 pár betonoszlop, három kilométer hosszú szakasz, két, ellentétes irányba haladó alagút, 338 millió dollár beruházás. Így néz majd ki és ennyibe kerül az Ópázova és Újvidék között épülő völgyhíd, ami a Belgrád-Budapest gyorsvasút része.

A munkálatokat az orosz RZD International cég végzi. Alekszandr Bocan-Harcsenkó, Oroszország belgrádi nagykövete elmondta, a vasút építése a legjelentősebb és legnagyobb projekt a két ország között, de újabb közös tervek várnak a szerb-orosz kapcsolatépítésre: „Egy újabb államközi hitelszerződést készítünk, reményeim szerint rövid időn belül aláírjuk, így folytatjuk majd az együttműködést. A hitel a projekt egyik legfontosabb részére vonatkozik, ez pedig egy modern vasúti irányítóközpont kiépítése, ami rendkívül fontos a szerb vasúthálózat számára.”

Az építkezésen tett látogatás során Aleksandar Vučić szerb államfő rámutatott arra, hogy a munkálatok jó ütemben haladnak, mindkét fél betartja a határidőket és a szakemberek közötti együttműködés is kiváló: „Hiszem azt, hogy az eredmény ösztönző lesz az ilyen és ehhez hasonló beruházások folytatásához Szerbia déli részén is, ahol alacsonyabb az életszínvonal és a lakosok szegényebbek. Szükséges a vidék fejlesztése, mind a teherszállítás, mind pedig a gyorsvasutak minőségének tekintetében.”

A szerb államfő azt is elmondta, hogy tervben van a Montenegróval való vasúti összeköttetés kiépítése, jelenleg pedig a Niš-Dimitrovgard közötti szakaszt építik, melynek értéke 263 millió euró.

A munkálatokat megtekintette Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, valamint Zorana Mihajlović, építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter is.