A szociálisan veszélyeztetetteket várják

A zentai Üzleti Inkubátorház Kft. a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve egy határon átnyúló IPA-program keretében vállalkozói képzést tart szociálisan veszélyeztetettek számára augusztus 22-étől. Vörös Attila, a projektum vezetője elmondta, hogy a kétnapos képzésen szociálisan veszélyeztetett személyekkel foglalkoznak majd, azzal, hogy ez alatt többek között azokat a kismamákat is értik, akik most térnek vissza a munkaerőpiacra, valamint az 50 éven felüli hölgyeket, illetve a 60 évnél idősebb férfiakat is, akiknek szintén nehéz beilleszkedniük a munkaerőpiacra.

A képzés a zentai inkubátorházban lesz (Horváth Zsolt felvétele)

A képzés a zentai inkubátorházban lesz

Ezenkívül a valamilyen fogyatékkal élőket is szeretettel várják, akik egészségügyi állapotukból kifolyólag nem tudnak munkát vállalni. A képzés résztvevőinek másik csoportját azon munkaadók képezik majd, akik nemcsak a törvény által előírt számban, hanem ezen felül is alkalmaznának szociálisan veszélyeztetett személyeket. Tartományunkban ilyen vállalkozás többek között a szabadkai Csíkos-nyomda, ahol a dolgozók hatvan százaléka ebbe a kategóriába tartozik.

A képzésen a vállalkozókat és a magánszemélyeket tájékoztatják a szerbiai jogrendszer nyújtotta lehetőségekről, illetve azokról a kedvezményezésekről, amelyeken keresztül munkaadókként különböző juttatásban részesülhetnek az ország részéről, ugyanakkor a hátrányos helyzetű személyek számára is ismertetik a különböző pályázási lehetőségeket – ecsetelte Vörös Attila.

A képzésen szó lesz a vállalkozni óhajtó személyek lehetőségeiről is. Ezenkívül képzést szerveznek a kézművességgel foglalkozó magánszemélyek és civil szervezetek képviselői számára. Őket arról tájékoztatják, hogy miképp adhatnak túl termékeiken, s magyarországi példákat eléjük tárva mutatják meg nekik, miképp tömörülhetnek szövetkezetekbe, illetve civil szervezetekbe, hogy ezeken keresztül végezzenek gazdasági tevékenységet. Vörös Attila elmondta, hogy mindazok, akik elvégzik a képzést, egy kétszer egynapos magyarországi tanulmányútra is eljutnak, amelyen meggyőződhetnek az oktatók által bemutatott példák működőképességéről.

– Nagyon fontos látniuk, hogy másoknak már sikerült így boldogulni – hangsúlyozta, s hozzáfűzte, hogy Magyarországon vannak, akik így régi bútorokat újítanak fel, s adják el menő designéttermeknek, kávézóknak, vannak olyan falusi asszonyok, akik különböző háztáji termények feldolgozásával és forgalmazásával foglalkoznak, de megtekinthetnek majd egy olyan vállalatot is, amely fogyatékkal élőket alkalmaz. A képzésre augusztus 20-áig a zentai Üzleti Inkubátorház Kft. e-mail-címén (office@biz-senta.com) lehet jelentkezni, s amint meglesz a képzés végleges tananyaga, az érdeklődőket elektronikus levélben értesítik a tudnivalókról.