Gazdag programkínálattal, szakmai és üzleti fórumokkal készülnek a mezőgazdasági kiállítás szervezői, Forrás: Vajdaságma, 2018. AUGUSZTUS 29.

(Fotó: Tóth Péter) Kislinder Gábor: Az önkormányzat kiemelt ágazatként kezeli a mezőgazdaságot, az Expo keretében pedig nem titkolt cél, hogy a fiatalok, a gyerekek is közelebb kerüljenek az agráriumhoz

Szeptember 7-e és 9-e között szervezik meg a topolyai Expo 2018 Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítást. Ebben az évben is színes programokkal várják a látogatókat a piactér csarnokában és annak környékén. Gyermek- és ifjúsági programok, kézműves sörök kóstolóval egybekötött bemutatója, pálinkafőzők versenye, gazdag tombola, és szakmai konferenciák, üzleti találkozók gazdagítják a programot.

A szervezők, valamint Kislinder Gábor polgármester sajtótájékoztatón számoltak be az előkészületekről. Slingár Irén, a Topolyai Termelők Egyesületének elnöke a szervezők nevében elmondta, hogy eddig már több mint 180 kiállító jelezte részvételét, de további érdeklődőkre is számítanak. A kiállítás szeptember 7-én reggel 9 órakor megnyitja kaput, az ünnepélyes hivatalos megnyitóra pedig aznap 17 órakor kerül majd sor. Az Expo 2018 kitűnő alkalmat biztosít arra, hogy egy helyen nagyszámú üzletember találkozhasson, ötleteiket és tapasztalataikat megosszák egymással, valamint új üzleti kapcsolatokat építsenek. A több éves hagyomány, valamint az egyre több hazai és külföldi kiállító bizonyítja a rendezvény jelentőségét. Kiállítóként mezőgazdasági termelőket, valamint fém- illetve műanyag termékeket gyártó, famegmunkáló, vegyiparral, IT felszereléssel, építészettel, bőr-, textil- feldolgozó iparral, gépészettel, idegenforgalommal és vendéglátással, stb., foglalkozó vállalkozásokat várnak. Cél, hogy a hagyománnyal rendelkező rendezvényünk alkalmat nyújtson a termelőknek, gyártóknak, hogy bemutathassák termékeiket és szolgáltatásaikat a szélesebb fogyasztói rétegnek.

A szervező azt is elmondta, hogy szeptember 8-án, szombaton, az Expo keretében kerül majd sor a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) konferenciájára. A résztvevők nagy száma miatt a fórumot a Művelődési Ház mozitermében szervezik meg 10 órai kezdettel. Kiemelte még, hogy idén is gazdag tombola várja a közönséget. A fődíjat a Capriolo biztosította, egy kerékpárt. A Kite Kft. pedig egy John Deere márkájú fűnyírót ajándékoz, a törökfalusi (Utrine) Agro – Berza cég egy műtrágyaszórót, míg az Agrotech egy kétvasú ekét ajánlott fel, de emellett még számos értékes nyeremény vár a vásárlátogatókra.

Tomik Nimród, a Gazdakör alelnöke azt is elmondta, hogy a mindig nagyon népszerű és az Expó keretében már hagyományosnak számító pálinkaversenyre jelentkezők az idegenforgalmi szervezetben jelentkezhetnek, ahol fél liter kisüstit kell átadni, a nevezési díj 200 dinár, az eredményhirdetésre pedig szeptember 9-én, vasárnap, az Expo zárónapján kerül majd sor.

Vanyúr Gabriella, a Vállalkozók Általános Egyesületének titkára kiemelte, hogy a vállalkozók számára kiváló alkalom a kiállítás, egyrészt, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat bemutassák, másrészt a szakmai kapcsolatok kiépítése és az információszerzés szempontjából is ragyogó lehetőség.
A Művelődési Ház már hagyományosan társszervezője az Expónak. Az intézmény nevében Crnkovity Edit arról számolt be, hogy a legkisebbek számára különféle foglakozásokat szerveznek, az „órarend” ki lesz majd függesztve, de a legnépszerűbb közösségi oldalon is folyamatosan frissítik majd a programokról szóló tájékoztatókat.

A Községi Idegenforgalmi Szervezet nevében a sajtótájékoztatón Lovra Balázs főmunkatárs elmondta, hogy az Expo keretében az idelátogató hazai és külföldi vendégeknek, üzletembereknek egy külön megszervezett program keretében bemutatják a község idegenforgalmi nevezetességeit. A topolyai Expo kiállítás keretein belül első alkalommal szervezik meg a környékbeli kézműves sörök bemutatóját. A sörkedvelők vasárnap 10 órától kóstolhatják végig a kisüzemi sörfőzdék finomságait. A tágabb környéken fellelhető legízesebb sörök készítői vesznek részt az eseményen, hogy bemutatkozzanak, valamint, hogy egyben a sörkedvelők szomját is oltsák. A sörök mellett természetesen sörkorcsolyákkal és zenével is készülnek a szervezők, szándékuk egy igazi fesztiváli hangulat megteremtése.
Kislinder Gábor polgármester és az Expo 2018 mezőgazdasági és gazdasági kiállítás szervezői a közelgő rendezvénnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondták, hogy a szervezési munkálatok és előkészületek kiváló ütemben zajlanak. Kislinder külön kitért rá, hogy az önkormányzat kiemelt ágazatként kezeli a mezőgazdaságot, az Expo keretében pedig nem titkolt cél, hogy a fiatalok, a gyerekek is közelebb kerüljenek az agráriumhoz, megismerjék szépségeit, felismerjék a benne rejlő lehetőségeket. Egyben arra is kitért, hogy a rendezvényre úgy is tekinthetünk,mint a szorgalmas munka eredményére, hiszen a szervezők munkája nyomán lehetővé válik, hogy a kistermelők, cégek, mezőgazdászok a szélesebb nagyközönségnek is bemutassák eddigi munkájuk eredményeit.